Sağlık İnsanlara da 'yedek parça' takılabilecek

İnsanlara da 'yedek parça' takılabilecek

Paylaş
İnsanlara da 'yedek parça' takılabilecek

İzmir'de kurulması planlanan "insan doku bilgi bankasında" kadavradan elde edilecek kemik, tendon, kornea, deri ve damarların saklanarak ihtiyacı olanlara nakledilmesi amaçlanıyor

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, "iyi üretim uygulamaları" anlamına gelen Good Manufacturing Practices (GMP) kapsamında bir süre önce "insanda kullanılacak hücre ve dokuların üretimi" konusunda proje hazırladıklarını belirtti.

Projenin amacını "kadavradan elde edilecek kemik, tendon, deri, damar ve korneaların işlenip hazırlanarak ihtiyacı olanlara iletilmesi" olarak tanımlayan Prof. Pirim, örneğin halk arasında "yama" olarak bilinen deri greftlerinin yanık hastalarında kullanılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

"İnsan yedek parçalarının" yabancıya nakledildiğinde reddedilmemesi için aselüler (hücre içermeyen) hale getirilebileceğini, özel bir işlemden geçirilebileceğini ve saklanabileceğini anlatan Pirim, dünyada bu işlemleri yapan az sayıdaki kurumun ürünlerini yüzlerce avroya satışa sunduğunu ifade etti.

AA