Ekonomi Instagram'da sahte parfüm çılgınlığı

Instagram'da sahte parfüm çılgınlığı

Paylaş
Instagram'da sahte parfüm çılgınlığı

Sevgililer Günü’ne 3 gün kala Instagram ve Facebook’ta sahte parfüm satışları için onlarca sayfa kuruldu. Orijinali en az 500 TL olan Chanel, Tom Ford, Versace gibi markalar 80-100 TL’den satılarak vatandaşın gözü boyanıyor / Murat Gülderen'in haberi...

14 Şubat’ta kutlanacak Sevgililer Günü’ne 3 gün kala Instagram ve Facebook sahte parfüm çarşısına döndü. Gerçeği en az 500 lira olan Chanel’den Prada’ya, 212’den Versace’ye, Dolce Gabbana’dan Hermes’e kadar neredeyse tüm parfümler sosyal platformlarda sadece 80-100 liradan satılıyor. İnsanların güvenini kazanmak için ise şişenin üzerine tester (numune) etiketi basılıyor.

Haberin Devamı

TAKSİT KALKINCA...

Parfümlerde taksitlerin kaldırılması da vatandaşın bu sitelere ilgisini hızla artırıyor. Ancak çoğu vatandaş bu parfümlerin sahte olduğunu bilmeden satın alıyor. Pazar yüzde 100 kayıt dışı olduğu için de burada dönen pazarın büyüklüğü net olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar sahte parfüm pazarının orijinal pazardan daha büyük olduğuna dikkat çekiyor.

REKOR BÜYÜKLÜK

Türkiye’de orijinal parfüm pazarının büyüklüğü 200 milyon dolar civarında. Dünyadaki büyüklük ise 73 milyar dolar. 2024 yılında bu rakamın 92 milyar doları bulması bekleniyor. Dünya genelinde bir parfüme harcanan kişi başı yıllık ücret ise 75 dolar. Her yıl yaklaşık 100 koku ürünü piyasaya çıkıyor. Ancak sosyal platformlardan parfüm alırken ürünü iyice incelemek gerekiyor.

Haberin Devamı

İNTERNETTE SATILAN 3 PARFÜMDEN BİRİ SAHTE

Sahte pazarında da orijinal pazarda da 18-64 yaş aralığındaki erkekler her yıl en azından bir koku satın alıyor. Erkeklerin yüzde 23’ü düzenli olarak koku kullandığını söylüyor. Tabii ki kadınlarda bu durum daha da farklı. Her beş kadından dördü düzenli olarak parfüm kullanıyor. Ancak istatistiklere göre internette satılan her 3 parfümün biri sahte.

SAHTE PARFÜM NASIL ANLAŞILIR?

-Gerçek parfümlerin seri numarası hem kutusuna hem de şişesine işlenmiştir. Seri numarası her ikisinde birden yazmayan ya da farklı numaralar yazan parfümler kesin sahtedir.

-Orijinal ve sahte parfüm arasında renk farkı vardır. Ünlü markalar parfümlerinde çok fazla renklendirici kullanmaz.

-Parfümü beyaz bir peçeteye sıkın ve iz bırakıp bırakmadığını kontrol edin. Sahte parfüm içerdiği renklendiriciler nedeniyle iz bırakacaktır.

-Parfüm gerçek fiyatının çok altında satılıyorsa da büyük ihtimalle sahtedir.

-Parfümü sıktığınızda kokusu kısa süre (1-2 saat) içinde uçuyorsa ve ekşiyorsa o parfüm zaten sahtedir.

-Orijinal parfümlerin kutusu ve kapak simetriği kusursuz, yazıları parlaktır.

-Gerçek parfüm şişeleri, iyi korunması ve kırılmaması için ona özel olarak üretilmiş beyaz kartonların içinde gelir. Karton kalitesizse ürün kesin sahtedir.

Haberin Devamı

-Parfümü sıktığınızda içerdiği tüm kokuları anında alıyor ve algılayabiliyorsanız, o parfüm de sahtedir. Orijinali farklı sürelerde kendini gösterir.