Ekonomi İnternetten vergisiz satış! Nasıl yararlanabilirsiniz?

İnternetten vergisiz satış! Nasıl yararlanabilirsiniz?

Paylaş
İnternetten vergisiz satış! Nasıl yararlanabilirsiniz?

Evinde ürettiğini internetten satanlara tanınan 240 bin liraya kadarlık vergi muafiyet sınırı, bu yıl 320 bin liraya yükseltildi. Bu haktan nasıl yararlanabilirsiniz? İşte tüm ayrıntılar...

80 BİN LİRALIK ARTIŞ

Haberin Devamı

Pandemiyle birlikte evde çalışarak kendi işini yapmak isteyenlerin sayısı arttı. Başta ev kadınları olmak üzere evde çalışmak isteyenleri ilgilendiren düzenleme, 1 Ocak 2021’de devreye alınmıştı. Bu düzenlemeyle evlerinde imal ettikleri el emeği ürünleri internetten satanlar, 240 bin liraya kadar olan satışlarında vergiden muaf tutuluyordu. Ailesine ek gelir sağlamak isteyenleri teşvik eden bu uygulamada muafiyet sınırı bu yıl 80 bin lira daha artırılarak, 320 bin liraya çıkartıldı.

NASIL YARARLANABİLİRSİNİZ?

  • Bu önemli teşvikten yararlanabilmek için ilk olarak vergi dairelerinden ‘esnaf vergi muafiyet belgesi’ almak gerekiyor. Bu önemli bir ayrıntı.
  • Ayrıca bir bankada ticari hesap açılması da lazım. Çünkü hasılatın bu hesap üzerinden tahsil edilmesi gerekiyor.
  • Vergi muafiyetinden faydalanabilmek için hasılat tutarının da bu yıl 320 bin lirayı geçmemesi koşulu var.
  • 320 bin lira sınırı aşılırsa banka, hesaba aktarılan tutar üzerinden aktarım tarihi itibarıyla çalışanı bulunmayana yüzde 4 Gelir Vergisi kesintisi uygulayacak. Çalışanı olan için ise vergi yüzde 2 olacak.
  • Kurallara uyulmaması halinde alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası (miktarın kendisi kadar) kesilerek gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.
  • Esnaf muaflığından faydalananların kendilerine düzenlenen gider pusulaları ile muafiyet kapsamındaki satışlarıyla ilgili alımlarına ilişkin belgeleri 5 yıl boyunca saklamaları gerekiyor.

BAŞKA İŞTE ÇALIŞAN DA FAYDALANABİLİR

Bu haktan, işyeri açmadan evden satış yapabilenler faydalanabiliyor. Yani vergi muafiyeti için satışın tamamının internetten yapılmış olması gerekiyor. Fiziki (mağaza gibi) bir noktada satış yapılmamalı. Motorlu nakil vasıta kullanılmaması da önemli.

Haberin Devamı

Esnaf muaflığından faydalananın; mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülüğü bulunmuyor. Esnaf vergi muafiyeti belgesinin geçerlilik süresi ise 2 yıl. Süresi bittiğinde yenilenmesi gerekiyor. Başka bir işte sigortalı çalışan da esnaf vergi muafiyetinden yararlanabilir.

EV KADININA EMEKLİLİK İMKANI

Bu yolla ev kadınlarına sağlanan önemli bir imkan daha var. ‘Esnaf muafiyet belgesi’ alan ev kadını, SGK’ya müracaat ederek ‘isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi’ni doldurup SGK’lı olabilir. Aylık prim 1.600 lira. Ev kadınları, böylece hem sağlık hizmetinden yararlanabilir hem de emekli olabilir.

Peki, bunun için nasıl bir yol izlemelisiniz? Gelir İdaresi’nin ‘gib.gov.tr’ internet adresinden ‘esnaf vergi muafiyeti belgesi alma dilekçesi’ kısmındaki formu doldurun ve çıktısını alın. Bu çıktıyla, vergi dairesine başvurarak ücret ödemeden ‘vergi muafiyeti belgesi’ni alabilirsiniz.

KİMLERİ KAPSIYOR?

  • İşyeri bulunmaksızın dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü gibi makine ve aletler hariç olmak üzere sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan evinde üretim ve e-ticaret yapanlar, artık vergi muaflığı kapsamında.
  • Vergi muafiyeti evde yapılabilen; havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri kapsıyor.
  • Kadınların yanı sıra evde benzer üretim yapan erkekler de haktan yararlanabiliyor.
  • Aracılar, al-sat işiyle uğraşanlar bu düzenlemenin dışında tutuluyorlar.