Dünya Irak Başbakanı açıkladı: Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım

Irak Başbakanı açıkladı: Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım

Paylaş
Irak Başbakanı açıkladı: Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım

Irak Başbakanı Abdül Mehdi, İran'ın ABD'ye yönelik gerçekleştirdiği füze saldırılarıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Mehdi, "Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım. Saldırının yalnızca ABD askerlerinin bulunduğu alanlarda olacağı söylendi, tam konum paylaşılmadı." dedi.

ABD'nin, Süleymani'yi hava saldırısında öldürülmesinin ardından İran'dan misilleme geldi. İran'ın, Irak'ın Anbar vilayetinde yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne balistik füzeli saldırısında 80 ABD askeri öldü. ABD Başkanı Trump'ın saldırıya yanıtı ise, "Dünya'daki en güçlü orduya sahibiz" oldu.

Haberin Devamı

"İran'ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık"

Irak Başbakanı Abdulmehdi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İran yönetiminin, General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık söz konusu saldırıyı yapacağından haberdar olduklarını belirtti. Başbakan Abdulmehdi, "İran'ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık. Bu saldırının, sadece ABD askerlerinin bulunduğu bölgeleri kapsayacağı bildirildi. Ancak saldırılacak noktalar hakkında bilgi verilmedi." ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi, bunun üzerine saldırı bilgisini kendisinin de ABD'ye ulaştırdığını kaydetti.

Irak Başbakanı, açıklamasına şöyle devam etti:

"O sırada Ayn el-Esed ve Erbil'deki Harir Askeri Üsleriyle başka bölgelere füzeler yağıyordu. Saldırılacağı haberini aldığımız anda Irak askeri birimlerine gereken tedbirleri almaları için uyarıda bulunduk. Saldırıda Irak ve koalisyon güçleri tarafından herhangi bir kayıp olduğuna dair resmi bir durum bildirilmedi."

Haberin Devamı

İstifa eden Başbakan, Irak'ın açık bir savaşa girmesini engellemek için diplomasi yürüttüğünü, ülke egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmediklerini belirtti. Abdulmehdi, saldırılara karşı herkesi sükunete davet ederek, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Irak devleti ve hükümetinin kararlarına saygı duyulmasını istedi.