Dünya Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: İran, IKBY ile sınır kapılarını kapattı

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: İran, IKBY ile sınır kapılarını kapattı

Paylaş
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: İran, IKBY ile sınır kapılarını kapattı

Irak Dışişleri Bakanlığı, hükümetin talebi üzerine, İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile sınır kapılarını kapattığını duyurdu

Bakanlık Sözcüsü Ahmet Mahcub yaptığı yazılı açıklamada, "İran, merkezi yönetimin talebi üzerine IKBY ile sınır kapılarını kapattı." ifadelerini kullandı.

Mahcub, hükümetin bu talebinin, IKBY'nin gayrimeşru referandumundan dolayı, ülkenin birliği ve egemenliğini korumak, ülkedeki sınır kapılarıyla havalimanlarının kontrolünü sağlamak konusunda attığı adımların devamı olduğunu bildirdi.

Pervizhan Sınır Kapısı Müdürü Ali Tevfik bugün yaptığı açıklamada, İran tarafının bu sabah Irak'ın Süleymaniye kentine açılan sınır kapısını kapattığını belirtirken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, IKBY ile olan sınır kapılarının kapanmadığını açıklamıştı.

İran ile IKBY arasında Pervizhan, Başmak ve Temerçin sınır kapıları bulunuyor.


AA

NE OLMUŞTU?


Tüm tartışmalara ve tepkilere rağmen IKBY Başkanı Mesud Barzani referandumun yapılacağını söylemişti. Irak Federal Mahkemesi'nin anayasaya aykırı bularak durdurma kararı verdiği tartışmalı bağımsızlık referandumu 25 Eylül'de yapılmıştı.

SANDIKTAN 'EVET' ÇIKTI


Kuzey Irak’ta yapılan sözde bağımsızlık referandumunda sandıktan yüzde 92.73 oranında "evet", yüzde 7.27 oranında ise "hayır" oyu çıkmıştı.

ALTERNATİF SINIR KAPISI BELLİ OLDU


Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu kararı alması üzerine Kuzey Irak yönetimine karşı Habur Sınır Kapısının kapatılması gündeme gelmesi üzerine Habura alternatif olarak Şırnakın Silopi İlçesi Ovaköy Köyü’nde kapı açılması planlanıyor.

3 GÜN MÜHLET VERİLMİŞTİ


Irak Başbakanı İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'nin tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını söylemişti.


IKBY'deki referandumda sandıklar kapandı. İşte ilk referandum sonuçları


Türkiye'den flaş Habur hamlesi: Alternatif sınır kapısı belli oldu

Haberin Devamı