Dünya Irak milletvekili seçimleri için sandık başında

Irak milletvekili seçimleri için sandık başında

Paylaş
Irak milletvekili seçimleri için sandık başında

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından ilk genel seçim için sandık başında.

Irak Kürt Bölgesel Yönetim’inde (IKBY) geçen yıl Eylül ayında yapılan tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından ilk genel seçim bu sabah saat 08.00’de başladı. 3 milyon 88 bin kayıtlı seçmen, 111 milletvekili seçmek için sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına gitti. Oy verme işlemi yerel saatle 18.00’de sona erecek.

Haberin Devamı

111 sandalyeli mecliste, siyasi partiler 100 sandalye için, azınlıklar ve gayrimüslimler ise kendilerine konulan kota nedeniyle 11 sandalye için rekabet ediyor. Terör örgütü DEAŞ’ın Irak’tan çıkarılmasının ardından yapılan ilk seçimlerde IKBY parlamentosuna seçilecek 111 sandalye için, 675 aday yarışıyor.

111 sandalyenin 5’i Türkmenler, 5’i Hristiyan ve 1’i Ermeniler olmak üzere toplam 11 sandalye kotaya tahsis edildi.

Seçimlere 8 ayrı listeyle katılan 36 Türkmen adayı 5 sandalye için yarışacak.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, 29 parti ve koalisyonun yarıştığı milletvekili seçimleri için Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinde 5 bin 933 seçim merkezi kurdu.

IKBY’de 4 yılda bir yapılması gereken seçimler, bazı siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle meclis tarafından bir yıl ertelenmişti.

Haberin Devamı

IKBY’de son genel seçim 2013’te yapılmıştı. Seçimleri eski IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani kazanmıştı. 2. sırada Değişim Hareketi (Goran) gelirken Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği 3. sırada gelmişti.

Yapılan anketlere göre Barzani’nin başkanlığındaki KDP’nin yeniden seçimleri kazanması bekleniyor. İHA