Dünya Irak'ta El İbadi dönemi

Irak'ta El İbadi dönemi

Paylaş
Irak'ta El İbadi dönemi

Irak Parlamentosu'nda bugün 289 milletvekili'nin hazır bulunduğu oturumla Şii lider Hayder El İbadi'nin başbakanlığında 22 Bakanlıktan oluşan yeni hükümete onay verildi. İçişleri bakanlığı ile Savunma bakalığı koltuklarını dolduracak isimlerin gelecek hafta Meclis'e sunulacağı bildirildi

Kurulan yeni hükümetle birlikte geçtiğimiz Nisan ayında yapılan seçimlerden sonra, yaklaşık beş buçuk ay süren politik belirsizlik de sona ermiş oldu. Yeni Irak hükümetinin üyeleri, Meclis tarafından onaylandıktan sonra yemin ederek görevine başladı. Başbakan Hayder El İbadi’nin kabine listesini açıklamasından sonra milletvekilleri her bakan için tek tek el kaldırarak, güvenoyu verdi.

Haberin Devamı

Türkmenlere bir bakanlık

Bir önceki Nuri El-Maliki başkanlığındaki kabinede Türkmenlerin 3 bakanı olurken; İbadi kabinesinde sadece 1 Türkmen’nin yer alması dikkat çekti. Türkmenlere yeni hükümette İnsan Hakları Bakanlığı, Şii Bedir Örgütü’nden Muhammed Mehdi Bayatlı’ya verildi. Aynı oturumda eski başbakan Nuri El Maliki ve eski Irak parlamento başkanı Usame El Nüceyfi ile eski başbakanlardan İyad Allavi Irak Cumhurbaşkanı yardımcılığına seçildi.

'Taleplerimiz yerine getirilmezse...'

Irak Parlamentosu’nda 62 sandalyesi olan Kürtler, ilan edilen yeni hükümete, şartlı olarak katılma kararı aldı. Kürtler, hükümetin ilk üç ayında taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda kabineden çekileceklerini duyurdular.

Haberin Devamı

Obama'dan tebrik

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın İbadi ve Irak halkını, Irak’ta yeni hükümetin onaylanması nedeniyle kutlamak için aradığı belirtildi. Açıklamada, Obama’nın, İbadi ve diğer Iraklı liderlere, yeni ve geniş tabana dayanan bir hükümet kurmalarından dolayı takdirlerini ilettiği bildirildi.
Davutoğlu'ndan telefon
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina’da çalışmalarını yürüten Davutoğlu, Irak’ta yeni hükümetin güvenoyu almasının ardından Irak’ın yeni Başbakanı Haydar el-İbadi’yi telefonla arayarak,Türkiye’nin her zaman kardeş Irak’ın ve Irak halkının yanında olduğunu belirterek, yeni Irak hükümetine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
DHA