Dünya 'İran baharda vurulacak'

'İran baharda vurulacak'

Paylaş
'İran baharda vurulacak'

Washington Post yazarının, 'İsrail ABD'yi beklemeden İran'ı bahar ayında vuracak' iddiası, ABD yönetimi tarafından yalanlanmadı

İran'ın nükleer silah ürettiği iddiasıyla vurulacağına dair haberlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Amerikan Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, bu iddialara bir yenisini eklemekle kalmadı, İran'ın vurulacağı bir tarih de ortaya attı.

Haberin Devamı

Ignatius, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, İsrail'in İran'ın bahar aylarında vuracağına inandığını yazdı. Buna göre, İsrail İran'ın nükleer silah üretiminin önüne geçebilmek için Nisan, Mayıs ya da en geç Haziran'da harekete geçecek.

DOKUNULMAZLIK ALANI

İsrail, İran'ın nükleer silah sahibi olmasını 'dokunulmazlık alanı'na giriş olarak adlandırıyor. Çok kısa süre içinde İran'ın atom bombası yapmaya yetecek ölçüde geliştirilmiş uranyum stoğuna ulaşacağını tahmin eden İsrail, bu gerçekleştikten sonra ancak ABD'nin askeri olarak İran'ı altedebileceğini düşünüyor. Kaderini Okyanus'un öte tarafına bağlamak istemeyen Tel Aviv yönetimi İran'ı, dokunulmazlık alanına girmeden vurmayı planlıyor.

Haberin Devamı

"ABD ÇATIŞMAYA GİRMEYECEK"

Ancak Ignatius'a göre ABD yönetimi İran'ın vurulmasına sıcak bakmıyor. Genişletilmiş ekonomik yaptırımların İran'ın nükleer emellerini durduracağını düşünen Obama yönetimi, İsrail'in İran'a saldırması durumunda alacağı tutumu ise netleştirmedi.

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasının küresel ekonomiye olası etkilerinden kaygılanan Washington yönetiminde şimdilik, İran'ın ABD gemilerine saldırmadığı takdirde çatışmadan uzak durulması görüşünün ağırlık taşıdığı belirtildi.

ABD'DEN YORUM DA YOK, YALANLAMA DA

Washington Post yazarının bu iddiası, ABD'de önemli yankı buldu. Şu an Brüksel’de bulunan ABD Savunma Bakanı Panetta, basın mensuplarının yazıyla ilgili sorularına, “yorum yok" cevabını verdi. Panette, “haberi yalanlıyor musunuz?” sorularına ise, “Hayır, sadece yorum yapmıyorum. Ne düşündüğüm ve olayları nasıl gördüğüm sadece beni ilgilendiren bir durumdur. Başkasını ilgilendirmez” dedi.

İsrail’in İran’a askeri bir operasyon düzenlemeyi açık açık ortaya koyduğunu da hatırlatan Panetta, ABD’nin bu konudaki kaygılarını dile getirdiğini de belirtti.

HABERTÜRK