Dünya İran'da 6 kişi Zumba öğretmekten gözaltında

İran'da 6 kişi Zumba öğretmekten gözaltında

Paylaş
İran'da 6 kişi Zumba öğretmekten gözaltında

İran'da altı kişi, Zumba dansı öğreterek kadınları dans yasağını çiğnemeye teşvik ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı

İran'ın Semnan eyaletinde, "Batı tarzı dans ve Zumba öğrettikleri" gerekçesiyle dört erkek ve iki kadın gözaltına alındı. Kolombiya kökenli bir fitness-dans türü olan Zumba öğrettikleri belirtilen şahıslarla ilgili soruşturmayı, Şarhud şehri Devrim Muhafızları komutanı açıkladı.

'BATI DANSLARI ÖĞRETİYOR'


İran'ın kuzeydoğusundaki Semnan eyaletinin Şarhud kentinde görevli Devrim Muhafızları Komutanı Hamid Damghani, "Batı danslarını öğreten ve videoya kaydeden bir şebekenin üyeleri tespit edilmiş ve gözaltına alınmıştır," açıklamasında bulundu.

Komutan Damghani açıklamasında "Bu ekip, erkek ve kız çocuklarını toplayarak, onlara Batı dansları öğretiyor. Videolarını Telegram ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarında yayınlıyor," diye konuştu. Damghani, gözaltı nedenini "Yaşam tarzını değiştirmeyi ve tesettürsüzlüğü teşvik ettikleri gerekçesiyle istihbarat güçleri tarafından gözaltına alındılar," sözleriyle açıkladı.

KADINLARA DANS YASAK

Damghani "Kadınlara özel spor salonlarında, spor adı altında dans öğretilmesi ve bunun teşvik edilmesi, ciddi bir sorun," dedi.
İran'da kadınların, aile fertleri dışındaki erkeklerin göreceği şekilde dans etmesi bir suç. Fakat Zumba ve türevi 'Batılı' danslar, kadınlara özel spor salonlarında dahi yasak durumda.

KIRBAÇ CEZASI ALMIŞLARDI


2014 yılında 7 İranlı genç, şarkıcı Pharrell Williams'ın "Happy" adlı şarkısını dinleyerek evde dans ettikleri görüntüleri internette paylamıştı. Sosyal medyada büyük ilgi gören video, gençlerin kırbaç ve ertelenmiş hapis cezası almasına neden olmuştu.

YASAKLANMIŞTI


İran'da, başta zumba olmak üzere, aerobik, body ritim ve hiphop'ın 'İran kültürüne uymadığı' gerekçesiyle spor ve fitness salonlarında uygulanması yasaklanmıştı.

DHA



ZUMBA DANSI NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?


Zumba, 1990′larda dansçı ve koreograf Alberto “Beto” Perez tarafından Kolombiya’da ortaya çıkarılan, Latin esintili bir dans fitness programı olup dünya çapındaki en yaygın dans fitness programıdır.

Zumba, dans ve aerobik figürlerini içerir. Zumba koreografisinde, kumbiya, hip-hop, samba, salsa, merenge, mambo, savaş sanatları ve bir kısım Bollywood ve oryantal dans hareketleri bir arada kullanıldığı gibi, “squat” ve “lunge” egzersizleri de kullanılır.

Zumba için spor salonları ve fitness merkezlerince lisans ücreti ödenmez.

Zumba egzersizleri hızlı ve yavaş ritmli müziklerle direnç çalışmalarından oluşur. Bu müzikler de cumbia, salsa, merengue, mambo, flamenko, Ça-Ça-Ça, reggaeton, soca, samba, oryantal dans, bhangra, hip hop, axé music ve tango dans stillerinde kullanılan müziklerdir.

Farklı yaş ve kondisyon seviyelerine göre yedi farklı tip Zumba vardır ki bunlardan biri olan Aqua Zumba yüzme havuzunda yapılır.


İran'da zumba ve aerobik yasaklandı

Haberin Devamı