Gündem İran sınırında minibüsçü eylemi

İran sınırında minibüsçü eylemi

Paylaş
İran sınırında minibüsçü eylemi

Van'ın Saray İlçesi'nde yaklaşık 200 minibüs şoförü sürücüsü, sınır kapısından geçişler sırasında yaşadıkları zorluklara tepki göstermek amacıyla Saray Kaymakamlığı önünde kontak kapatma eylemi yaptı

Araçlarıyla Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İran’a yolcu ve mal taşıyan yaklaşık 200 minibüsçü, bu ülkede araç depolarına yakıt doldurdukları gerekçesi ile yazılan cezaları, eylemle protesto etti. Saray Kaymakamlığı önüne gelen minibüsçüler, kontak kapatarak Kaymakam Ayşe Şeyda Çağlar ile görüşmek istedi. Toplu olarak görüşmelerine izin verilmeyen minibüsçülerden sadece 5’i, Kaymakam Çağlar’la görüşme yaptı.

Yaklaşık 40 dakika boyunca Kaymakam Çağlar ile görüşen minibüsçüler, dışarı çıktıktan sonra eyleme devam edeceklerini söyledi. Minibüsçü Yakup Akanöz, Kaymakam Çağlar’la görüştüklerini, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirterek, "Ne yazık ki uzun süreden beridir sıkıntı yaşıyoruz. Bugün arkadaşlarımızla birlikte sorunu Kaymakam Ayşe Şeyda Çağlar’a iletmek istedik. Ancak yaptığımız görüşmelerde Kaymakam Çağlar bizleri Van Valiliği’ne yönlendirmekle yetindi.

Kaymakam Çağlar’la bir çözüme ulaşamayacağımız için eylemimizi sürdüreceğiz" dedi. Azat Berek ise kapının açılmasını umutla beklediklerini, ancak yaşadıkları bu sorunların kendileri için büyük sıkıntılara neden olduğunu ifade etti. Araçlarında getirdikleri akaryakıt için gümrük parası ödediklerini, zaman zaman ceza yazıldığını dile getiren Berek, "Bizim için Kapıköy sınır kapısı ekmek umuduydu. Açıldığı zaman buraya gelen bakanlar ve Başbakan da açıklamasında ’Bu sizin ekmek kapınız’ dediler.

Burada bir iş imkanımız yok. Fabrika yok. Bugüne kadar ekmek parası için kaçakçılık yapan birçok insanımız bu dağlarda hayatını kaybetti. Şu an bu kapıda elimizden alınmak isteniyor. Bir taraftan bizden gümrük parası alıyorlar, diğer taraftan depolarımız orijinal olduğu halde fazla yakıt olduğu iddiası ile bize para cezası kesiyorlar. Yaşadığımız sıkıntılara çözüm arıyoruz . Depremin vurduğu yetmiyor gibi bir de şimdi devlet görevlileri bizlere darbe vuruyor. Ben 9 çocuğa bakıyorum. Bizlere turist muamelesi yapılmasın. Biz gezmek için gitmiyoruz, para kazanmak için gidiyoruz" diye konuştu. Bu arada minibüsçüler, yarın eylemlerine kaldıkları yerden devam etmek amacıyla Kaymakamlık önünden akşam saatlerinde ayrıldı.

Ferhat ATACAN/SARAY (Van), (DHA)