Dünya İran'da bekarlara 'chat' yasak

İran'da bekarlara 'chat' yasak

Paylaş
İran'da bekarlara 'chat' yasak

İran, internet sansürlerine bir yenisini daha ekledi. Ülkenin dini lideri Hamaney, yeni bir fetva yayınladı

Suudi sermayeli El Arabiya'nın haberine göre, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, internet sayfası üzerinden bir fetva yayınlayarak, evli olmayan kadın ve erkeklerin internette sohbet etmelerini yasakladı.

Haberin Devamı

El Arabiya haberinde, Hamaney'in kendi internet sayfasındaki fetvada, bekar kadın ile erkek arasındaki sohbetin, 'ahlaksızlık' olduğunu gerekçe göstererek, sohbetin derhal yasaklanacağını ifade ettiğine yer verildi. Ruhani liderin fetvası, internet sayfasının İngilizce ve Almanca versiyonlarında ise yer almadı.

Hamaney'in fetvası özellikle de akıllı telefonlar üzerinden kullanılan sohbet programlarını kapsıyor.

İran Siber Suçlarla Mücadele Birimi geçen hafta sonu, akıllı telefonlardaki Viber ve Tango gibi uygulamaların yasaklanacağını duyurmuştu. Hamaney'in fetvası da bu uygulamaya destek verdiğini gösteriyor.

İran yönetimi 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protresto gösterileri üzerine ülkede, Facebook, Twitter ve benzeri tüm sosyal medya platformlarını yasaklamıştı.

Haberin Devamı

Rejim karşıtları bu platformları bilgi paylaşımı amacıyla kullanıyordu. El Arabiya, İranlı milyonlarca internet kullanıcısının Proxylerle sansürü deldiklerini ve gizli yollardan internet uygulamalarını kullandıklarını öne sürdü.