Dünya İran'da yeni doğan bebekte corona virüs tespit edildi

İran'da yeni doğan bebekte corona virüs tespit edildi

Paylaş
İran'da yeni doğan bebekte corona virüs tespit edildi

İran’ın Meşhed kentinde yeni doğan bir bebekte yeni tip corona virüs (covid-19) tespit edildi. Fas'da ise dün annesinden yeni tip corona virüs (covid-19) virüsü bulaşan 17 aylık bir bebeğin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Peki corona virüse karşı hamileler nasıl önlem almalı ve corona virüs salgınında bebekler anne sütüyle nasıl beslenmeli?

Mehr Haber Ajansı’na göre, Meşhed Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmed Şah Ferhat, "Covid-19 taşıdığı şüphesi bulunan bir annenin dünyaya getirdiği bebeğe test yapıldı. Sonuç pozitif çıktı" dedi. İmam Rıza Hastanesi’nde tedavi altında tutulan bebeğin 900 gram olarak doğduğunu aktaran Ferhat, "Bebek, dünyaya geldikten sonra ilk 24 saat içinde solunum güçlüğü yaşadı. Şu an destek ünitesi olmadan nefes alabiliyor" ifadelerini kullandı. Çin’den dünyaya yayılan Covid-19, İran’da ilk olarak 19 Şubat’ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı. İran’da dün itibarıyla corona virüs kaynaklı can kaybı 2 bin 757’ye, vaka sayısı ise 41 bin 495’e ulaştı.

Haberin Devamı

Corona virüs salgınında hamileler nelere dikkat etmeli?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, posta.com.tr'ye verdiği röportajda, hamile kadınların corona virüs salgınında dikkat etmesi gereken faktörleri şöyle sıraladı:

  • Öksürüğünüzü örtün (dirseğinizi kullanmak iyi bir tekniktir)
  • Hasta olan insanlardan kaçının.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve su veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanarak temizleyin.

Anne sütünden bebeğe corona virüs geçer mi?

Op. Dr. Seval Taşdemir "Şu anda COVID-19 olan hamile bir kadının bebekleri için herhangi bir risk olup olmadığını bilmiyoruz. Hamilelikleri sırasında COVID-19 için pozitif test edilen annelerden doğan bebeklerde az sayıda bildirilmiş gebelik veya doğum (örneğin erken doğum) problemleri olmuştur. Bununla birlikte, bu sonuçların anne enfeksiyonu ile ilişkili olduğu açık değil" dedi ve ekledi:

COVID-19'un nasıl yayıldığı hakkında çok şey bilinmiyor. Kişiden kişiye yayılmanın esas olarak, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, grip ve diğer solunum patojenlerinin yayılmasına benzer şekilde üretilen solunum damlacıkları ile oluştuğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Şu ana kadar yapılan başka virüslerle ilgili sınırlı çalışmalarda, anne sütünde virüs tespit edilmedi. Ancak COVID-19'lu annelerin virüsü anne sütü ile bulaştırma riskleri hakkında henüz bilgi sahibi değiliz.

Anne sütü çoğu bebek için en iyi beslenme kaynağıdır. Bununla birlikte, COVID-19 hakkında çok şey bilinmiyor. Emzirmeye başlayıp başlamayacağı veya devam edeceği, ailesi ve doktorlar ile koordineli olarak anne tarafından belirlenmelidir.

COVID-19'u doğrulanmış olan bir anne, bebeğe dokunmadan önce ellerini yıkamak ve mümkünse göğsünü beslerken bir yüz maskesi takmak da dahil olmak üzere virüsün bebeğine bulaşma riski için mümkün olan tüm önlemleri almalıdır.

Anne sütü manuel veya elektrikli göğüs pompasıyla alınıyorsa, anne herhangi bir şeye dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra uygun pompa temizliği için tavsiyelere uymalıdır.