Ekonomi İşçi hakkını 1 günde alacak

İşçi hakkını 1 günde alacak

Paylaş
İşçi hakkını 1 günde alacak

1 Ocak itibarıyla iş hayatında önemli değişikler devreye girecek. Bunlardan en önemlisi ‘arabuluculuk’. Artık işçi-patron arasındaki kıdem tazminatı gibi anlaşmazlıklar için mahkemeden önce ‘arabulucu’ya gidilecek

GİTMEK ZORUNLU


Halk arasında ‘arabuluculuk’ düzenlemesi olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek. Yasayı, çalışan 15 milyon sigortalı ile daha önce çalışmış ama şu anda çalışmayan kişilerin iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü yasa, ücret ve tazminat alacağı, işe iade gibi birçok konuda İş Mahkemsi’nden önce arabulucuya gitmeyi zorunlu kılıyor.

2-3 YIL SÜRÜYORDU


İş davaları ortalama 454 günde sonuçlanıyor. Ama yeni yasa ile yıllar süren ve zarar neden olan uygulamanın önüne geçilecek. Artık kıdem gibi anlaşmazlıklar 1 günde çözülecek. Maddi yetersizlik nedeniyle dava açamayanlar, para ödemeden haklarını arayabilecek. Arabuluculuk sadece işçiye değil işverene de fayda sağlayacak.

5 YIL İÇİNDE BAŞVURU


Kıdem, ihbar tazminatlarında veya ücret alacaklarında 5 yıl içinde arabulucuya başvuru yapılabilecek. İşe iade davalarında ise 1 ay içinde başvuru şartı. Adliyelerde arabuluculuk merkezleri kuruldu. İşçi, alacaklarıyla ilgili işverenin (karşı tarafın) bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk merkezine başvuru yapacak.


HANGİLERİ KAPSAMDA?


Kıdem, ihbar, kötü niyet, mobbing ve sendikal tazminatlar, ücret, ikramiye, fazla mesai, yıllık izin ücreti, prim, tatil ücretleri alacakları, işe iade davaları için önce arabulucaya gidebilecek. Bu kural işveren için de geçerli. İş kazaları nedeniyle ortaya çıkan alacaklar, hizmet tespiti, SGK uyuşmazlıkları için arabulucuya gitmek zorunlu değil.

Haberin Devamı