Dünya IŞİD'e karşı savaşmaya gittiler ama...

IŞİD'e karşı savaşmaya gittiler ama...

Paylaş
IŞİD'e karşı savaşmaya gittiler ama...

Hollanda'da, Kürt güçlerin yanında IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) karşı savaşmak için Kuzey Irak'a giden Hollandalı motosikletçiler hakkında, 'savaş suçu' işledikleri gerekçesiyle dava açılması gündemde

Savcılık, No Surrender (Teslimiyet Yok) adlı motosiklet kulübü üyelerinin IŞİD'e karşı savaşmak için Kuzey Irak'a gitmesini, suç kapsamında değerlendiriyor.

Hollanda, cihatçı gruplara katılmayı suç sayıyor. Bu nedenle cihatçı gruplarla ilişikisi saptanan 49 kişinin pasaportuna el kondu. IŞİD'e karşı savaşan Kürt gruplara katılanlara ise, göz yumuluyordu.

Haberin Devamı

Ancak savcılık, savaşmak için Kürt gruplara katılan Hollanda vatandaşlarının da suç işlediklerini bildirdi.

'KARARI KULÜPTEN BAĞIMSIZ ALDILAR'

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Irak ya da Suriye'de IŞİD'e karşı silahlı savaşa katılanların, esastan suç işledikleri vurgulandı.

Bu nedenle IŞİD'e karşı savaşmak için Kuzey Irak'taki Kürt gruplara katılan motosiklet kulübü üyeleri hakkında cezai takip uygulanabileceği belirtildi.

Savcılığa göre, aktif olarak savaşa katılan Hollandalılar, 'savaş suçu' nedeniyle ceza alabilecekler.

Aralarında Rotterdam, Amsterdam ve Breda'dan Kuzey Irak'a giden üç motosikletçinin de bulunduğu Hollandalılar, cinayet, cinayete teşebbüs, özgürlüğü sınırlama gibi suçlarla itham edilecekler.

Savcılık, suçların hangi koşullarda işlendiğini değerlendirecek ve buna göre cezai yaptırım uygulayacak.

Açıklamada, Hollanda'nın Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu desteklemesinin, sivillerin de savaşmak için bölgeye gitmesine gerekçe oluşturmayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

HOLLANDALI MOTORCULARIN IŞİD KARARI

Amsterdam, Rotterdam ve Breda kentlerinde yaşayan No Surrender adlı motosiklet kulübünün üç üyesinin, Kürt güçlerle birlikte IŞİD'e karşı savaştığı ortaya çıkmıştı.

Eski asker olan üç kişinin motosiklet kulübünden arkadaşı olan Klaas Otto, arkadaşlarının Kürtlere yardım kararını kulüpten bağımsız olarak aldıklarını belirtiyor.

Klaas Otto, arkadaşlarınn başları kesilen rehineleri gördükten sonra gidip müdahale etme gereği hissettiklerini söylüyor.

Hollanda medyası üç motosikletçinin önce Suriye'ye ardından Irak'a geçtiklerini belirtiyor.

BBC Türkçe