Dünya IŞİD'le mücadele tasarısı kabul edildi!

IŞİD'le mücadele tasarısı kabul edildi!

Paylaş
IŞİD'le mücadele tasarısı kabul edildi!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye ve Irak'ta bulunan ''yabancı savaşçılara'' yönelik tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. Oturuma başkanlık eden Obama, 'Ülkeler olarak, yabancı terör savaşçılarının gerçek ve artan tehdidine karşı koymada birlikte durmalıyız' dedi

BMGK, Suriye ile Irak'ta IŞİD ve benzeri örgütlerin artması ve uluslararası güvenlik ve barışı tehdit etmesi üzerine konuyu görüşmek için Barack Obama başkanlığında toplandı.

Haberin Devamı

Toplantıda, yabancı terörist savaşçılarla mücadele için BMGK'ya sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Karar tasarısıyla bu gruplara yeni militan ve kaynak temin edilmesinin ve terör örgütlerine katılmak isteyenlerin, karışıklıkların yaşandığı ülkelere seyahatlerinin engellenmesi amaçlanıyor.

Karar metninde tüm ülkelerden yabancı terörist savaşçılara katılma, destek verme, ekipman sağlama, finans desteğinde bulunma gibi suçları cezalandırıcı yasaları işletmeleri yoksa da yasal düzenleme yapmaları isteniyor.

Kabul edilen metin bağlayıcı olduğu için tüm ülkelerin buna uyması gerekiyor. Bu karara uyulmaması halinde BMGK, söz konusu ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkını elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

OBAMA BAŞKANLIK ETTİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen "yabancı savaşçılarla" mücadele tasarısının görüşüldüğü oturuma başkanlık eden Obama, burada yaptığı konuşmada, BM’nin yaklaşım 70 yıllık tarihinde BMGK’nın 6’ıncı kez bu düzeyde toplandığına dikkati çekerek, "Bu tür oturumları barış ve güvenliğe yönelik en acil tehditleri ele almak için düzenleriz. Bu oturumu topladım çünkü ülkeler ve uluslararası camia olarak, yabancı terör savaşçılarının gerçek ve artan tehdidine karşı koymada birlikte durmalıyız" diye konuştu.

'ARTAN TEHDİDE KARŞI BİRLİKTE DURMALIYIZ'

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD, Nusra Cephesi gibi radikal örgütlere katılmak için Afganistan, Afrika Boynuzu, Yemen, Libya ve son dönemde Suriye ve Irak gibi ülkelere giriş ve çıkış yapan yabancı savaşçıların sayısında son yıllarda eşi görülmemiş bir artış olduğunu belirtti. Obama, "Ortadoğu’da ve başka yerlerde bu teröristler çatışmaları kızıştırıyor, bu bölgelerdeki insanlara tehdit oluşturuyor ve çeşitli vakalarda zaten gördüğümüz gibi, ölümcül saldırılar düzenlemek üzere evlerine dönmeye çalışabiliyorlar" dedi.

'80’İ AŞKIN ÜLKEDEN 15 BİN SAVAŞÇI'

Terörizm taktiğinin yeni olmadığını ancak bu konudaki yeninin, Afganistan, Afrika Boynuzu, Yemen, Libya ve son dönemde Suriye ve Irak gibi ülkelerin de bulunduğu çatışma bölgelerine giriş ve çıkış yapan yabancı savaşçıların sayısındaki son yıllarda eşi görülmemiş artış olduğunu aktaran Obama, şöyle devam etti: "İstihbarat kuruluşlarımızın tahminine göre, son yıllarda 80’i aşkın ülkeden 15 binin üzerinde yabancı savaşçı Suriye’ye gitti. Birçoğu, şu anda Suriye ve Irak genelindeki halkı tehdit eden El Kaide’yle bağlantılı Nusra Cephesi ile IŞİD gibi terör örgütlerine katıldı. Ortadoğu’da ve başka yerlerde bu teröristler çatışmaları kızıştırıyor, bu bölgelerdeki insanlara acil tehdit oluşturuyor ve çeşitli vakalarda zaten gördüğümüz gibi, ölümcül saldırılar düzenlemek üzere evlerine dönmeye çalışabiliyorlar. Bu tehdit karşısında çok sayıda ülke, birlikte ve BM üzerinden çalışarak, iş birliğini artırdı." Obama, bu kişilerin Suriye’ye ulaşımı ve daha sonra geri dönmelerinin engellenmesinin, IŞİD’i geriletme ve sonunda yok etme stratejisinin kritik bir öğesini oluşturduğunu belirterek, "Bugün kabul ettiğimiz tarihi karar, bu sorunla başa çıkmaya yönelik taahhüdümüzü yüceltiyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'ÜLKELER TERÖR GRUPLARINI ENGELLEMELİ'

Haberin Devamı

Kararın bağlayıcı olduğuna ve ülkelere yabancı savaşçılarla mücadelede belirli yükümlülükler getirdiğine ve çağrılarda bulunduğuna dikkati çeken Obama, "Ülkeler, toprakları üzerinden teröristlerin ya da terör gruplarının hareketini engellemeli ve iç yasalarının, buna yeltenenlerin adli kovuşturmaya uğramasına imkan vermesini sağlamalı" dedi. Obama, BMGK kararının, yabancı savaşçıların seyahatleri ve faaliyetlerine dair daha fazla bilginin paylaşılması da dahil, ülkeler arasındaki iş birliğini de güçlendireceğini ve insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermenin bir seçenek değil, başarılı terörle mücadele çabalarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu da net biçimde ortaya koyduğunu kaydetti. Obama, "Terör örgütlerine katılma potansiyeli olanlar, gerçeği gören eski terör savaşçılarının sözlerini duymalı: (IŞİD gibi gruplar çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu masum erkek, kadın ve çocukları katlederek İslam’a ihanet ediyor)" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

'SADECE BU TASARI YETERLİ DEĞİL'

Obama, bu konularda sadece tasarı geçirmenin yeterli olmadığına işaret ederek, "Kağıt üzerinde verilen sözler bizi koruyamaz. Süslü söylemler ve iyi niyetler, tek bir terör saldırısını durdurmaz" diye konuştu. Oturumda sarf edilen sözlerin, hem ülkelerin kendi içerisinde hem de ülkeler arasında somut eyleme dökülmesi gerektiğinin altını çizen Obama, bu mücadelenin günler değil, yıllar sürmesi gerektiğini dile getirerek, "Birbirine bağlanmış dünyada tek bir ülkenin başa çıkamayacağı bir zorluk varsa o da şu, sınırları geçen ve kelimelerle anlatılamaz şiddet tehdidinde bulunan teröristler" dedi.

AA