Gündem İşkence ile öldürülen Metin Göktepe mezarı başında anıldı

İşkence ile öldürülen Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Paylaş
İşkence ile öldürülen Metin Göktepe mezarı başında anıldı

8 Ocak 1996’da görevi başındayken polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin ölümünün üzerinden 21 yıl geçti. Göktepe için bugün Esenler Kemer Mezarlığı'nda bir anma töreni yapıldı

Metin Göktepe ölümünün 21. yılında İstanbul Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığı’ndaki anıldı. Anmaya Evrensel gazetesi çalışanları, Metin Göktepe'nin ailesi, meslektaşları, basın örgütlerinin temsilcileri ve dostları katıldı.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Metin Göktepe davası, daha sonra pek çok dava gibi gözden ırak tutulmak için ilden ile sürüldü. Dava önce Aydın’a daha sonra da Afyon’a taşındı. Dava sürecinde Metin Göktepe’nin meslektaşlarının rolü büyüktür” dedi.

Dönemin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli'nin Göktepe davasında, polislerin cezalandırılmasında büyük önemi olduğunu ifade eden Fatih Polat, Gazeteci Ahmet Şık’ın da Göktepe'nin her zaman yanında olduğunu belirtip halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ahmet Şık'a selamlarını iletti.


'HEPİNİZ BİRER METİN'SİNİZ'


Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ise şunları söyledi: “Metinim 22 yıl önce öldürüldü o bir gazeteciydi. Benim için emekçiler kadınlar çocuklar birer Metin’dir. Fatih, Ahmet benim için bir Metin’dir. Onları Metin kadar seviyorum. Yani hepiniz birer Metin’siniz benim için. Emekçiler Metin’i yaşatıyor."

GÖZALTINDA DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ


Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996 tarihinde, Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde öldürülen tutuklular Orhan Özen ile Rıza Boybaş’ın cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy’de polisler tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu’nda dövülerek öldürülmüştü.

Büyük yankı uyandıran cinayetin ardından dönemin İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan 32. Gün programında “Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir” demişti. Ancak kamuoyundan gelen baskı üzerine Metin Göktepe'nin gözaltında dövülerek öldürüldüğü kabul edildi.


BAKAN, ANNE FADİME GÖKTEPE'DEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ


Teoman Ünüsan, savunduğu bu tez çürütülünce Fadime Göktepe'den özür dilemiş, ancak Göktepe'nin annesi bu özrü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmişti

4 YIL SÜREN DAVA, SONRASINDA AF


İlden ile 4 yıl süren dava Şubat 1999'da, işkenceye adı karışan 11 polisten altısına 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 1 yıl 8 ay hapis yatan polisler kamuoyunda 'Rahşan affı' diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanarak serbest kaldı.

Seni özlüyoruz Metin Göktepe...