Ekonomi İŞKUR'dan 1 milyon kişiye iş

İŞKUR'dan 1 milyon kişiye iş

Paylaş
İŞKUR'dan 1 milyon kişiye iş

İŞKUR, bu yıl tam 1 milyon kişiyi işe yerleştirecek. Öncelik kadınlar ve engellilerde olacak. Sığınma evlerinde kalan, çalışabilir durumdaki kadınların hepsine iş bulunacak. Üniversiteler ve meslek liselerinde iş koçları gençleri bilgilendirecek

2012'de 556 bin kişiye iş bulan İŞKUR, bu yıl rakamı 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Önceliği engelli ve kadın istihdamına verdiklerini belirten İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, geçen yıl işe yerleştirilenlerin yüzde 30'unun kadın olduğunu belirtti.

Yazıcı, 2012’de yaklaşık 58 bin kişiyi yurt dışına çalışmak için gönderdiklerini anımsatarak, yurt dışına gidilen ülkelerin başında ağırlıklı olarak Irak ve Rusya’nın geldiğini söyledi.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI EĞİTİM KURSLARI DÜZENLEYECEK

Türkiye’de faal olarak çalışan 333 özel istihdam bürosunun 2004’ten buyana 268 bin kişiyi işe yerleştirdiğini belirten Yazıcı, "Özel istihdam bürolarını çok önemsiyoruz. Bu 333 özel istihdam bürolarının her birinin İŞKUR gibi çalışmasını istiyoruz. Yeni bir düzenleme yaptık, bu bürolar artık mesleki eğitim kursu düzenleyebilecek. 268 bin sayısını onlarda da 1 milyon olarak görmek istiyoruz. Profesyonelleşmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Mesleki eğitim programları kapsamında geçen yıl 241 bin kişinin eğitildiğini ifade eden Yazıcı, toplum yararına çalışma programlarından 2012’de 192 kişinin faydalandığını dile getirdi.

'EĞİTİM PROGRAMINDAN FAYDALANAN HER İKİ KİŞİDEN BİRİ O İŞYERİNDE KALIYOR'

İşbaşı eğitim programlarından 2 kişi çalıştıran her iş yerinin faydalanabildiğini, bu durumdaki özel sektör iş yerlerine 3 çalışanın İŞKUR tarafından verildiğini anlatan Yazıcı, bu program sayesinde gençlerin iş tecrübesi edindiğini bildirdi. İŞKUR’a kayıtlı olanların programdan faydalanabildiğine işaret eden Yazıcı, "Gençlerin 6 ay boyunca işbaşı eğitimindeki maliyetini karşılıyoruz. Günlük 25 lira cep harçlığı veriyoruz, işbaşı kaza sigortası ve genel sağlık sigortasını yapıyoruz. 6 ay boyunca işletmelerde eğitilmelerini sağlıyoruz. Bu programda istihdamda kalma oranı yüzde 50. İşbaşı eğitim programından faydalanan her iki kişiden biri o iş yerinde kalıyor. İşverenlerin de programa yaklaşımı çok iyi. 2012’de 31 bin kişi bu programdan faydalandı" diye konuştu.

İŞKUR’un 3 bin 746 iş ve meslek danışmanının geçen yıl 842 bin 419 bireysel görüşme gerçekleştirdiğine dikkati çeken Yazıcı, bu yıl danışmanların 1 milyon bireysel görüşme yapmasının hedeflendiğini vurguladı.

Geçen yıl yaklaşık 370 bin kişiye işsizlik maaşı ödediklerini belirten Yazıcı, şunları söyledi:

İŞSİZLİK MAAŞI MESLEĞE DÖNÜŞMEMELİ

"Bugüne kadar 5,7 milyar lira işsizlik maaşı ödendi. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki rakam bugün itibarıyla 62,4 milyar lira. Buradan kanunlar çerçevesinde olabildiğince sayıda kişinin faydalanabilmesini istiyoruz. Ödenen işsizlik ücreti artırılabilir mi? Elbette artırılabilir ama buradaki en önemli kaygı şu, işsizlik maaşının bir mesleğe dönüşmemesi lazım. Minimum 6 ay maksimum 10 ay olarak ödeniyor. İŞKUR olarak ortalama 5,5 ay işsizlik maaşı ödüyoruz. İşsiz kalan
arkadaşlarımız 6 ay beklemeden işe yerleştiriliyor."

MESLEKSİZLİK KADINLARIN ÖNÜNDE ÇOK DAHA BÜYÜK ENGEL

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, geçen yıl sonunda Türkiye İşgücü Piyasası Analizi’ni yaptıklarını hatırlatarak, bu kapsamda 10’dan fazla istihdamı olan özel sektör iş yerlerini ziyaret ettiklerini belirtti. Araştırma kapsamında 53 bin 194 iş yerini ziyaret ettiklerini ifade eden Yazıcı, araştırmayı her yıl güncelleyeceklerini dile getirdi. 6 milyon kişinin çalıştığı iş yerlerine ulaşılan araştırma sonuçlarına göre, 6 milyon kişinin yüzde 10,3’ünün temizlik görevlisi, yüzde 9,7’sinin beden işçisi, yüzde 6,5’inin büro memuru, yüzde 4,0’nin satış elemanı ve ve yüzde 3,6’sının şoför olduğunu söyleyen Yazıcı, kadınların çalıştığı mesleklerin daha çok nitelik gerektirdiğini, mesleksizliğin kadın istihdamının önünde çok daha büyük engel olduğunu vurguladı.

Araştırma kapsamında bin 825 farklı meslekte 215 bin 243 kişilik açık iş tespit ettiklerine işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:

AÇIK İŞLERİN YÜZDE 85'İ MESLEK GEREKTİRİYOR

"215 bin açık işin yüzde 36,2’si imalat sektöründe. İnşaat yüzde 12,2, toptan ve perakende ticaret ise yüzde 11,6. Bunları il il biliyoruz. Türkiye’deki açık iş oranı yüzde 3,3. İmalat sektöründe yüzde 5’lik açık iş oranı var. İmalat sektöründe çalışan her 100 kişiye ilave 5 kişiye daha ihtiyaç var. İnşaat sektöründe de çalışan her 100 kişiye karşılık 6 kişiye ihtiyaç var. Açık işlerin meslek grubuna göre dağılımına bakıldığında anlamlı bir tablo var. Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar yüzde 24,7 ile en fazla. Direkt meslek, nitelik gerektiren bir iş. Tesis ve makine operatörleri yüzde 20, nitelik gerektirmeyen meslekler yüzde 16. Açık işlerin yaklaşık yüzde 85 az veya çok mesleki nitelik gerektiriyor.

Açık işlerin mesleklere göre dağılımına bakıldığında 215 bin açık talebinin işin yüzde 9’u beden işçisi, yüzde 12,3’ü temizlik görevlisi. Mesleklere göre açık işlere bakarsak, çağrı merkezi görevlisi yüzde 38, soğuk demirci yüzde 37,5, kaynakçı yüzde 27. Yani Her 100 çalışan kaynakçının yanına 27 kaynakçıya daha ihtiyaç var."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar sonucu sosyal yardım alan 22 bin kişinin işe yerleştirildiğini, 15 kişinin ise meslek kurslarına yönlendirildiğini söyledi.

Kadın konukevinde kalan kadınların işe yerleştirilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Yazıcı, bu kapsamda iş ve meslek danışmanlarının kadınlarla görüşmeler yapacağını ifade etti. Yazıcı, "Çalışabilir durumda olanların tamamına işe yerleştirmede öncelik verilecek. İş arama esnasında kimliklerini gizli tutuyoruz" dedi.

AA

2

Haberin Devamı