Gündem İsmail YK konserindeki cinayet davasına ceza

İsmail YK konserindeki cinayet davasına ceza

Paylaş
İsmail YK konserindeki cinayet davasına ceza

İzmir'in kurtuluşu kutlamaları kapsamında üç yıl önce Güzelbahçe Belediyesi'nin düzenlediği İsmail YK konseri sırasında...

İzmir’in kurtuluşu kutlamaları kapsamında üç yıl önce Güzelbahçe Belediyesi’nin düzenlediği İsmail YK konseri sırasında, laf atma tartışmasında 19 yaşındaki Recep Berkand’ı bıçaklayarak öldüren 1’i tutuklu 6 sanık, 25 yıl ile 6 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Tukuksuz yargılanırken ceza alınca mahkeme salonunda tutuklanan 5 sanık karara isyan etti.

Olay, 11 Eylül 2008’de Güzelbahçe Belediyesi’nin ilçenin kurtuluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, pazar yerinde düzenlenen İsmail YK konseri sırasında meydana geldi. Güzelbahçe Belediyespor’da futbol oynayan ve aynı zamanda kuaför salonunu bulunan 19 yaşındaki Recep Berkand da sözlüsü Hilal Gündüz ile arkadaşları Yasin Ülker (18) ve Mazlum Yılmaz’la (19) konsere gitti. Ancak, konser sırasında iddiaya göre, Soner Yılmaz (21), Soner Düzova (21), Yunus Orhan (22), Özcan Husudir (22), Ümit Pancar (24), Aziz Çiçek (23), Cemil Göztepe (19) ve Mazlum Yılmaz (19) oluşan grup, Berkand’ın sözlüsüne laf attı. Bunun üzerine taraflar arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.

Bıçak ve sopaların kullanıldığı kavgada, Recep Berkand ve arkadaşı Yasin Ülker bıçaklanırken, Mazlum Yılmaz da sopalarla dövüldü. Recep Berkand hastanede hayatını kaybetti. Olaydan sonra yakalanan zanlılardan Aziz Çiçek ile Mazlum Yılmaz serbest kalırken diğer 6 kişi tutuklandı. İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tüm sanıklar hakkında ömür boyu hapis cezası istendi. Yargılama aşamasında da Ümit Pancar dışındaki sanıklar tahliye edildi. Karar duruşmasına tutuklu sanık Ümit Pancar ve 7 tutuksuz sanık, ölen Recep Berkand’ın babası Mehmet Ali Berkand ile avukatlar katıldı. Mahkeme Başkanı hakim Ahmet Hekimoğlu, kararı yazdırmadan önce sanıklara nasihatta bulundu.

Hekimoğlu, "Bu dosyanın bu hale gelmesinden sizler sorumlusunuz. Baştan beri dürüst davransaydınız, bunlar olmazdı. Bazı sanık avukatları da dosyanın karmaşık olduğunu belirtti. Mahkeme karar verecek, bu karar doğrudur. Ben vereceğim kararda vicdanen rahatım. Adaletin kestiği parmak acımaz" dedi. Hakim Ahmet Hekimoğlu, nasihatta bulunduktan sonra mahkeme heyeti ile birlikte kararı okudu. Mahkeme tutuklu sanık Ümit Pancar ve tutuksuz sanık Soner Yılmaz’ı önce müebbet, sonra 25’er yıl, Cemil Göztepe’yi önce müebbet, sonra 12 yıl 6 ay, ayrıca bu sanığı Yasin Ülker’i yaralamaktan da 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı, yaralama cezasını daha sonra 2 bin lira adli para cezasına çevirdi.

Özcan Husudir ve Yunus Orhan’ı önce müebbet, sonra 10’ar yıl, Mazlum Yılmaz’ı önce müebbet, sonra 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıp, ceza alan tutuksuz sanıkların, kaçma süpheleri ve aldıkları cezaların yüksek olmasından dolayı tutuklanmasına, Aziz Çiçek ve Soner Düzova’nın beraatine karar verdi. Karar sonrası duruşma salonunda bekleyen polisler 5 sanığa kelepçe takıp karakola götürdü. Sanıklar, karakola götürülürken, "Hakim bey verdiğiniz ceza adil mi? Allahınız var mı? Vicdanen rahat mısınız? İnşallah Allah da sizede böyle bir ceza verir" diye tepki gösterdii. Ceza alan sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)