Egzersiz - Diyet Ispanak zehirlenmesi neden olur? Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Ispanak zehirlenmesi neden olur? Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Paylaş
Ispanak zehirlenmesi neden olur? Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Son günlerde hastanelerin acil servisleri bulanık görme, kas güçsüzlüğü ve mide bulantısı şikayetleriyle dolup taştı. Sadece Çanakkale'de görüldüğü zannedilen ancak daha sonra İstanbul'un çeşitli ilçelerine yayılan ıspanak zehirlenmesi vakası herkes tarafından merak ediliyor. "Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?", "Ispanak zehirlenmesi neden oldu?" gibi en sık sorulan soruların cevapları burada.

"Ispanak zehirlenmesi belirtileri", "Ispanak zehirlenmesi neden olur?" soruları acil servislerin ıspanak zehirlenmesinden dolup taşmasıyla merak edilmeye başlandı. Ülkemizde yıllardır sağlıklı olarak tüketilen ıspanak, son günlerde vatandaşların zehirlenmesine neden olmuş durumda. Peki, ıspanak zehirlenmesi neden oldu, ıspanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamalara göre, 1-3 Kasım tarihlerinde 44 vatandaşın ıspanak zehirlenmesinden hastanelere başvurduğu, bunlardan 25’inin taburcu olduğu ortaya çıktı. 19’unun ise takibi sürüyor. Zehirlenme vakasının ise ıspanağın uzun süre tazeliğini koruması için kimyasal işleme maruz bırakılmasından meydana geldiği düşünülüyor.

Polis harekete geçti

Polis ekipleri zehirlenen vatandaşların ıspanakları satın aldıkları yerleri tespit edip, geniş çaplı bir denetim yapıyorlar.

Nitrit zehirlenmesi olduğundan şüpheleniliyor

Zehirlenmenin ıspanağın uzun süre tazeliğini koruması için verilen kimyasal olan nitritten kaynaklandığı söyleniyor. Nitrit zehirlenmesinin en önemli belirtileri arasında ağız kısmında meydana gelen mavilikler olduğu biliniyor. Bu duruma da mavi bebek sendromu deniyor.

Haberin Devamı

Ispanağı nasıl tüketmek gerek?

Zehir danışma uzmanları ise, ıspanağı piştikten hemen sonra tüketmek gerektiğini belirtiyor. Ispanak pişirilip bekletildiğinde içerisinde nitrit oluşuyor. Nitrit bekletilip tüketildiğinde besin zehirlenmesine neden oluyor. Bu yüzden ıspanağı pişirdikten sonra açıkta veya buzdolabında bekletilmemek, hemen tüketmek şart.

Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Ispanak zehirlenmesi belirtilerinde en sık rastlanan durumlardan biri bulanık görme ve baş dönmesi. Bunun dışında mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.