Spor İspanya kemer sıkıyor

İspanya kemer sıkıyor

Paylaş
İspanya kemer sıkıyor

Profesyonel Futbol Ligi (LFP), Ekonomik Kontrol Yönetmeliği adı altında yeni kuralları kabul etti

İspanya’da futbol kulüplerinin ekonomilerini daha sağlıklı hale getirmesi için, 1. ve 2. lig kulüplerinin üyesi olduğu "Profesyonel Futbol Ligi" (LFP), Ekonomik Kontrol Yönetmeliği adı altında bir dizi yeni kuralları kabul etti.

Gelecek sezondan itibaren uygulanmaya başlayacak yeni kurallar, tam anlamıyla 2014-2015 sezonunda yürürlüğe girecek. UEFA’nın yürürlüğe koyduğu ekonomik kuralları dikkate alarak LFP’nin hazırladığı Ekonomik Kontrol Yönetmeliği gereği, La Liga kulüplerinin kontrol edilmiş finansman durumlarını bildirmeleri, futbolculara ve kulübe ait olan borçları kapatmaları gerekiyor.

Alınacak önlemler ve kontrollerle kulüplerin net borçlarının, toplam gelirlerinin yüzde 100’ünü geçmemesi hedeflenirken, teknik heyet ile futbolcu transferlerine ayrılan harcamaların kulübün toplam gelirinin yüzde 70’inin üzerine çıkmaması isteniyor. Mevcut durumda bu koşullara tek uyan La Liga takımı olarak ise Real Madrid gösteriliyor.

2011-2012 sezonundan itibaren bu kurallar yürürlüğe girse de 2014-2015 sezonundan itibaren, ekonomilerini sağlıklı duruma getirmeyen kulüplere, puan düşürülmesi ya da turnuvalardan men edilmesi gibi cezalar verilebilecek. LFP Başkanı Jose Luis Astiazaran, "Bu önemli bir adım. UEFA’nın parametrelerini izleyeceğiz. Kulüplerin borçlarını ödemesi teşvik edilecek ve alacaklılar da korunacak" dedi.

Bu arada Barcelona Üniversitesi’nden ekonomi, finans ve muhasebe dalı öğretim üyesi Jose Maria Gay, 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle 1. ve 2. lig kulüplerinin toplam borçlarının 4 milyar 21 milyon avroyu (3 milyar 456 milyonu 1. lig kulüplerinin) bulduğunu söyledi.

Kulüplerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarının 14,8 milyon avro olduğunu kaydeden Gay, mevcut durumda 1. ve 2. ligden 12 kulübünün borçlarının ödeyemediği için alacaklılarla müzakere ettiğini ya da yasal yollara başvurarak borcunu ödemeyi koşullara bağladığını açıkladı.

Gay, birçok İspanyol futbol kulübünün yaşadığı ekonomik krizin, Avrupa’da sadece geçen sezon İngiltere’nin Porstmouth kulübünde görüldüğünü ifade etti.

Haberin Devamı