Gündem İspanya ve İngiltere Cebelitarık konusunda anlaştı

İspanya ve İngiltere Cebelitarık konusunda anlaştı

Paylaş
İspanya ve İngiltere Cebelitarık konusunda anlaştı

İspanya Başbakanı Sanchez, Brexit anlaşmasında İngiltere ile Cebelitarık konusunda anlaştıklarını duyurdu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brexit anlaşması kapsamında İngiltere ile Cebelitarık konusunda uzlaştıklarını ve 25 Kasım günü Brüksel'de düzenlenecek Brexit Zirvesi'nde olumsuz yönde oy kullanmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

25 KASIM'DA BİR ARAYA GELECEKLER

Avrupa Birliği'nin 27 lideri, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Brexit müzakerelerinde sağlanan ilerlemeyi değerlendirmek, uzlaşılan anlaşmayı ve siyasi deklarasyonu imzalamak için 25 Kasım Pazar günü Brüksel'de bir araya gelecek.

CEBELİTARIK SORUNU

BM'nin "özerk olmayan ülke" listesinde yer alan, İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk bölgesinin egemenliği 1713'te imzalanan Utrecht Antlaşması ile İspanya tarafından İngiltere'ye devredilmişti.

İspanya, bu anlaşmada boğaz ve kara suları ile ilgili bir hüküm olmadığını savunurken, İngiltere ise Cebelitarık'ın bütün olarak kendisine bırakıldığını belirtiyor.

Aynı şekilde İspanya, Cebelitarık sorununa karşı BM'nin toprak bütünlüğü ve dekolonizasyon ile ilgili kararlarını gerekçe gösterirken, İngiltere yarımadanın kendi siyasi statüsünü belirleme hakkına sahip olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 34 bin kişinin yaşadığı Cebelitarık'ın ekonomisi, "off-shore" bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyindeki 6,7 kilometrekarelik kara parçası, askeri ve diplomatik gerekçelerle zaman zaman İspanya ile İngiltere arasında gerginliğe yol açıyor.