Dünya İspanya'da gizli operasyona tweet kazası

İspanya'da gizli operasyona tweet kazası

Paylaş
İspanya'da gizli operasyona tweet kazası

İspanya'da ETA mahkumlarının durumunun iyileştirilmesine yönelik girişimler yapan bir örgüte karşı operasyon başlatıldı. Operasyon, yapılmadan 1,5 saat önce ''insan hatası'' sonucu twitter aracılığıyla duyuruldu

İspanya İçişleri Bakanlığı, Bask ve Navarra bölgelerinde dün başlayan ve bugün de devam eden operasyonda gözaltına alınan 8 kişiden ikisinin ETA mahkumlarının avukatlarından Arantza Zulueta ve Jon Enparantza olduğunu açıkladı.

Operasyonun, ETA mahkumları ile örgüt arasında arabuluculuk yapan, “Taldeo Koordinasyonu” (TK) adı verilen ve 2012 Temmuz ayında kurulan örgütü hedef aldığı bildirildi. Söz konusu örgütün, ETA mahkumlarını kontrolü altında tuttuğu ve gerek Bask gerekse uluslararası siyasetçilere bağlantı kurmalarını sağladığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Bu arada operasyon dün yerel saat ile 17.00'de başlarken, operasyondan yaklaşık 1,5 saat önce İçişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından bilgi verilmesi tartışmalara yol açtı. Savcılık, delil karartma olabileceği gerekçesiyle soruşturma başlatacağını açıklarken, İçişleri Bakanlığı “insan hatası” olduğunu savundu.

İspanyol jandarması tarafından yürütülen ve halen devam eden operasyonun, 28 Aralık 2013'te ETA Mahkumları Derneği'nin, bu zamana kadar verdikleri zararı kabul edip, ETA mahkumlarının durumlarının iyileştirilmesi için bireysel ve basamaklı bir süreci savunmalarına yönelik yaptıkları açıklamanın arkasından gerçekleşmesi dikkati çekti. ETA Mahkumları Derneği ayrıca bu haftasonu Bilbao kentinde ETA mahkumlarına destek için büyük bir yürüyüş organize ederken, savcılık bu gösterinin yasaklanması için yasal girişim başlattı.

Haberin Devamı

Öte yandan Bask özerk yönetiminde hükümette olan Bask Ulusal Partisi (PNV), ETA mahkumlarına yönelik operasyondan dolayı hükümeti “medyatik davranmakla” suçlayarak, İçişleri Bakanından konuya açıklık getirmesini istedi. ETA'yı kınamayan bir siyaset izleyen ve Bask'ta ikinci büyük parti konumunda olan EH Bildu koalisyonu ise Bask polisinden, yürütülen operasyonda jandarmayla işbirliği yapmamasını istedi.