Dünya İspanya'da savcılık, iktidar partisi merkez binasını arattı!

İspanya'da savcılık, iktidar partisi merkez binasını arattı!

Paylaş
İspanya'da savcılık, iktidar partisi merkez binasını arattı!

İspanya'da savcılık, iktidardaki Halkçı Partisi'nin (PP) Madrid'deki merkez binasına polis göndererek arama yaptırdı. Savcılık, Halk Partisi'nin binasının onarımı için ödenen paranın yasal olmadığını ve faturalandırmadığını savunuyor

2005 ile 2011 yılları arasında çeşitli onarımlardan geçen Madrid Genevo caddesi 13 numaradaki merkez binasının ödemelerinin kara parayla yapıldığını savunan savcı Ruz iktidardaki Halk Partisi'nden defalarca bu onarımın faturalarını istemesine rağmen başarılı olmadı. Bunun üzerine cuma gecesi mali polisden iki kişiyi görevlendirerek parti merkezinde arama yapmasını istedi. Asayiş polisinin de kapıda eşlik ettiği aramalar yaklaşık 14 saat sürdü: Çalışmada 2 polisin faturaları incelediği ve bilgisayar ve hafıza kartlarını incelemek üzerine savcılığa götürdükleri belirtildi.

BENZERİ ARAMALAR DAHA ÖNCE DE YAPILMIŞTI

İspanya'da hükümete zor günler geçirten olayın başlangıcı Halk Partisi'nin eski mali işler sorumlusu, eski senatör Luis Barcenas'ın iş adamlarına rüşvet karşılığı ihale ve imar izinleri dağıtmasıyla başladı. Savcılık, daha önce birçok kez benzeri şekilde mali şube polisleri aracılığı ile binada çalışma yaptırmıştı.

İsviçre'deki banka hesaplarında 48 milyon euro tespit edilen Barcenas'ın 2005-2011 yılları arasında müteahhitlerden aldığı rüşveti siyasilere paylaştırdığı, hatta rüşvet paralarının PP'nin seçim kampanyasında kullanıldığı iddiası ile mahkeme tarafından yaklaşık iki aydır gözaltında tutuluyor.

Savcılık aramasını AB zirvesi için bulunduğu Brüksel'de haber alan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bu olayı doğal karşılayarak, parti yetkililerine polise her türlü kolaylığı sağlayın talimatı verdiğini söyledi. Başbakan Rajoy partisinin herhangi bir yasadışı faturalandırma işine girmediğini de savunarak mahkemelerin verdiği ve vereceği kararlara da saygı olacaklarını söyledi.

Mehmet ÇİFTÇİ / MADRİD, (DHA)

Haberin Devamı