Dünya İspanya'dan şartlı davet

İspanya'dan şartlı davet

Paylaş
İspanya'dan şartlı davet

İspanya Parlamentosu 11 Haziran Perşembe günü aylardır dünyadaki Sefarad Yahudileri arasında tartışma konusu olan geri dönüş kanununu şartlı şekilde onayladı

Tasarı halinde iken birçok değişikliğe uğrayan kanunun son haline göre, dünya yüzünde yaşayan Sefarad Yahudiler, İspanya pasaportu almak için atalarının kan bağını ispatın dışında, İspanyol dil ve kültürü üzerine bir yeterlilik sınavını geçmek zorunda.

Üç yıl boyunca geçerli olacak geri dönüş kanunu, İspanyol meclisinin kararı ile uzatılabilecek.

İspanya Devleti bu kanunu 1492’de engizisyon sebebi ile ülkeden kovulan yüz binlerce Yahudi vatandaşını onurlandırmak, ve geçmiş ile yüzleşmek adına çıkardı.

İspanyol yetkililer 2,2 milyon Sefarad Yahudi’sinin ilk aşamada kanundan yararlanacağını tahmin ediyor. Kanun bugün dünyanın başka bir ülkesinde yaşayan Sefarad Yahudilerinin çifte pasaport taşımasına da izin veriyor.

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 18bin Yahudi’nin de çoğunluğu Sefarad kökene sahip. Ancak yasadaki bazı şartlar Sefaradların tepkisine neden oldu. Yasanın şartlarına göre; Sefarad göçmeni olduğunun ispatına ek olarak İspanyol kültürüne hakim olma, lisanda yeterlilik gibi ön koşulları var. Sefaradlar, teslim edilen hakkın, şartsız olması gerektiğini söylüyor.

16’ıncı yüzyılda İspanya’dan Osmanlı topraklarına göç eden Yahudilere, Sefarad (İspanya Yahudisi) deniyor. Sefaradların Osmanlı topraklarında oluşturdukları Ladino dili de yok olmak üzere.

Haberin Devamı