Dünya İspanyol diktatör Franco'nun eşinin mücevherleri satışa çıkıyor

İspanyol diktatör Franco'nun eşinin mücevherleri satışa çıkıyor

Paylaş
İspanyol diktatör Franco'nun eşinin mücevherleri satışa çıkıyor

İspanyol diktatör General Francisco Franco'nun eşi Carmen Polo'ya ait mücevherler Londra'da açık artırmayla satılacak. Londra'da Christies müzayede evi tarafından açık artırmayla satışa çıkarılacak mücevherler arasında Art Déco elmas, zümrüt kolye, küpe, çanta ve 19 karat markiz kesim pırlanta yüzük bulunuyor.

Londra'da Christies müzayede evindeki katalogda 'Önemli bir aileye ait mücevheler' başlığı altında satılan takıların Franco'nun eşi Carmen Polo'dan kızları Carmen Franco Polo'ya miras kaldığı biliniyor. 300 bin ile 400 bin euro arasında bir fiyata satılması beklenen mücevherleri Carmen Polo en son 1995 yılında İspanya Kralı'nın ablası Elena'nın düğününde takmıştı.

Haberin Devamı

Carmen Polo'nun 2017'de hayatını kaybetmesinin ardından kolye Franco'nun torunu Luis Alfonso ve Burbon'un karısı Margarita Vargas tarafından 2016 yılında bir ödül töreninde kullanılmıştı.

Söz konusu açık artırma, ülkede Franco ailesinin mirası tartışmalarını yeniden alevlendirdi. El Pais gazetesine göre, diktatörün ailesinin İspanya'da tahmini değeri 100 milyon euronun üzerinde varlığı bulunuyor. Bunlar arasında bir saray, 22 ev, 29 mülk, beş ticari bina ve 195 garaj olduğu belirtiliyor.

Bu yüzden ülkede, iç savaş sırasında 300 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu olduğu söylenen Franco'nun soyundan gelenlerin 'diktatörlüğün sefasını sürmelerine izin verildiği' belirtilerek eleştiriliyor.

'Yağmalanan varlıklar'

Çarşamba günü, Tarihsel Hafızanın Kurtarılması Derneği (ARMH), İspanyol hükümetinin satışı incelemesini ve eşyaların 'yağmalanan varlıklar' olarak değerlendirilip İspanya halkına iade edilmesini talep etti.

Haberin Devamı

ARMH Sözcüsü, 'Franco ailesi serveti, milyonlarca insanın acı çekmesi, binlerce mülkün yağmalanması ve Ulusal Mirasın boşaltılması üzerine inşa edildi' dedi.