Dünya İsrail, Beytüllahim’de ‘ayrım duvarı’ inşaatına başladı

İsrail, Beytüllahim’de ‘ayrım duvarı’ inşaatına başladı

Paylaş
İsrail, Beytüllahim’de ‘ayrım duvarı’ inşaatına başladı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim kentinin doğusundaki Tuqu kasabasında yasa dışı bir 'ayrım duvarı' inşaatına başladı. 708 kilometrelik duvarın yüzde 88’i Filistin topraklarında olacak!

İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim kentinin doğusundaki Tuqu kasabasında yasa dışı bir "ayrım duvarı" inşaatına başladığı belirtildi. Bölge halkı, buldozerlerin sabahın erken saatlerinde Tuqu kasabasına girdiğini ve kasabanın doğusuna çimento blokları yerleştirilmeye başlandığını belirtti. İsrail’in inşa ettiği duvarın tamamlandıktan sonra yaklaşık 708 kilometre olacağı ifade edildi. Duvarın yüzde 88’inin Filistin topraklarında olacağı da belirtildi.

'AMAÇ, FİLİSTİN TOPRAKLARINDAN GENİŞ ALANLAR ELDE ETMEK'


İsrailli liderler duvarın Filistinlilerin olası saldırılarını engellemek için bir güvenlik amacına hizmet ettiğini iddia etmelerine rağmen, birçok aktivist, akademisyen ve analist duvarın Filistin topraklarından geniş alanlar elde etmek ve İsrail’in Batı Şeria’da kontrolü altında tuttuğu C Bölgesi üzerinde egemenliğini pekiştirmek için bir strateji olduğunu belirtiyor.

BATI ŞERİA 3 BÖLGEYE AYRILMIŞTI


1995 yılında Yaser Arafat ve İzak Rabin arasında yapılan İkinci Oslo görüşmesinin ardından Batı Şeria A (yüzde 17), B (yüzde 24) ve C (yüzde 59) bölgeleri olarak üçe ayrılmıştı. A bölgesi tamamen Filistin otoritesine, B bölgesi Filistin otoritesi ve İsrail’in ortak yönetimine ve C bölgesi de tamamen İsrail kontrolüne verilmişti.


C BÖLGESİ KADEMELİ OLARAK FİLİSTİN'E DEVREDİLECEKTİ


Oslo Barış Antlaşmalarına göre, Batı Şeria’daki C Bölgesinin kademeli olarak Filistin otoritesinin yargı alanına devredilmesi bekleniyordu. Buna rağmen, İsrail bölgeyi hala kontrol altında tutuyor.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), duvarın uluslararası hukuk çerçevesinde yasa dışı olduğunu ve inşaatın derhal durdurulması gerektiğini belirten bir görüş bildirisi yayınlamıştı. ICJ ayrıca, mülkleri hasar gören Filistinlilere tazminat ödenmesi gerektiğini de eklemişti. Bununla birlikte, duvarın inşaatı devam ediyor.

İHA

Haberin Devamı