Gündem İsrail Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı

İsrail Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı

Paylaş
İsrail Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştiği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İstanbul'da terör saldırısında hayatlarını kaybeden Israil vatandaşlarının naaşlarının nakli, ayrıca yaralanan Israillilerin tedavisi ve nakli konularında gösterilen özen ve ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Rivlin, Ankara ve İstanbul’daki son terör saldırılarını kınayarak, Erdoğan’a taziyelerini de iletti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN, TAZİYE TELGRAFI GÖNDERMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Rivlin, Pazar günü kendisine taziye telgrafı gönderen Erdoğan’ı bugün telefonla aradı. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin’in İstanbul’da terör saldırısında hayatlarını kaybeden İsrail vatandaşlarının naaşlarının nakli, ayrıca yaralanan İsrailliler’in tedavisi ve nakli konularında gösterilen özen ve ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ilettiği kaydedildi. Telgraftan dolayı da teşekkür eden Rivlin’in görüşme vesilesiyle Ankara ve İstanbul’daki son terör saldırılarını kınadığı, Erdoğan’ın şahsında tüm Türkiye’ye taziye dileğinde bulunduğu belirtildi.

EN ÜST DÜZEYDE İLK DOĞRUDAN TEMAS

Türkiye ile İsrail arasında ilk kriz 2009 yılında Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaşanmıştı. İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli" konulu oturuma katılan başbakan Recep Tayyip Erdoğan kendisine yeterince söz hakkı verilmediği gerekçesiyle oturumu terketmişti. Kamuoyunda "one minute" adıyla bilinen olay sonrası Erdoğan, bir daha Davos toplantılarına katılmayacağını açıklamıştı. Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres'e de 'Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz' diyerek tepki göstermişti.

Haberin Devamı

2010 yılında ise abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götürmek için Mavi Marmara gemisiyle yola çıkan sivillere İsrail operasyon düzenlemiş ve 9 Türk vatandaşını öldürmüştü. Bu olaydan sonra İsrail Türkiye'den özür dilemişti. Türkiye ise 'Özür, tazminat ve Gazze Ablukası'nın kalkması' şartıyla İsrail'le görüşecbileceğini ilişkilerin normalleşebileceğini açıklamıştı.

Yakın dönemde de Türk ve İsrailli yetkililer krizin aşılması için görüşme gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telgrafı, İsrail Cumhurbaşkanı'nın telefonuyla Türkiye ve İsrail arasında en üst düzeyde doğrudan temas gerçekleşmiş oldu