Dünya İsrail, ezanı yasaklama tasarısını oyluyor

İsrail, ezanı yasaklama tasarısını oyluyor

Paylaş
İsrail, ezanı yasaklama tasarısını oyluyor

İsrailli aşırı sağcı milletvekillerinin "ezanın gürültü kirliliği" yaptığı gerekçesiyle hazırladığı, İsrail sınırları içerisinde 5 vakit ezanın yasaklanması yönündeki yasa tasarısının, bugün Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu'nda oylanması bekleniyor

İktidar partisi üyelerinin de aralarında bulunduğu milletvekilleri tarafından hazırlanan ve İsrail sınırları içerisinde 5 vakit ezanın yasaklanması yönündeki yasa tasarısı, İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinin ve insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekti.

'HAÇLILAR GİBİ ORTADAN KAYBOLMALILAR'


İsrail Meclisi'ndeki Arap milletvekillerden Ahmed Tibi, söz konusu yasa tasarısını "İslam karşıtı ve ırkçı" olarak niteledi. Tibi, "Bu yasa İsrail’deki İslam karşıtı ve ırkçı örneklerin bir yenisi. İsrail’de gelmiş geçmiş en radikal hükümet iktidarda ve bu yasayı hazırlayan milletvekili bu hükümetin bir üyesi. İsrail meclisi Knesset’te de söylediğim gibi, haçlılar döneminde Mescid-i Aksa 90 yıl kapalı kaldı ama sonunda haçlılar yok oldu. Aksa hala burada. İşgalcilerin Doğu Kudüs’ü işgali de bu şekilde sona ermeli ve haçlılar gibi ortadan kaybolmalıdır" ifadelerini kullandı.

'UTANÇ VERİCİ TASARI'


İsrail Meclisi'ndeki bir başka Arap milletvekili olan Basil Gattas da ezan yasağı kanun tasarısını, "İsrail’in Müslümanlara ve Araplara karşı tutumunu gösteren utanç verici örneklerden birisi" olarak niteledi. Ezan yasağı yasa tasarısının görüşmelerinin erteleneceği yönünde bir duyum aldığını belirten Gattas, "Sanıyorum bu utanç verici tasarıdan Netanyahu gibi biri bile vazgeçmek zorunda kaldı" dedi.

'ASIL AMAÇ DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK'

İsrail Demokrasi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu, Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu üyelerine bir mesaj yollayarak "ezan yasağı kanunun tasarısını reddetmelerini" istedi. Enstitünün web sayfasında da yayınlanan mesajda, "ezan yasağı kanun tasarısının gürültü kirliliği ile ilgili olmadığı, asıl amacın dini özgürlükleri kısıtlamak olduğu" vurgulandı.

Mektupta, "Eğer bu yasa tasarısı geçerse, ayrılıkları arttıracak ve Müslüman toplumunu incitmeye yönelik bir girişim olarak görülecektir. Eşitlik ilkelerine ve dini özgürlüklerin korunmasına bağlı olan bir hükümetin böyle bir tasarının kanunlaşmasına izin vermemesi gerekir" ifadelerine yer verildi.

İsrail’in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonunu 1948 işgali sonrası yurtlarında kalan İsrail vatandaşı Filistinliler oluşturuyor.

AA

Haberin Devamı