Dünya İsrail’in "nüfus mübadelesi" önerisine tepki

İsrail’in "nüfus mübadelesi" önerisine tepki

Paylaş
İsrail’in "nüfus mübadelesi" önerisine tepki

İsrail Parlamentosu’ndaki Arap milletvekili Ahmed et-Tıybi, "nüfus mübadelesi" önerisinde bulunan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ı "ırkçı" olarak nitelendirdi

İsrail devlet radyosunun haberine göre, Arap milletvekillerini çatısı altında toplayan Birleşik Arap Listesi’nden milletvekili Tıybi, Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen bir konferansa katıldı.

'DEMOKRASİNİN ANLAMINI BİLMEZ'


Filistin-İsrail meselesinin çözümü için İsrail vatandaşı olan Arapların vatandaşlıktan çıkarılarak Batı Şeria’ya gönderilmesi önerisinde bulunan Liberman’a tepki gösteren Ahmed et-Tıybi, "Liberman, en iyi ihtimalle kibirli bir kişidir ve ırkçı. Demokrasinin anlamını bilmez." dedi.

Avigdor Liberman, İsrail-Filistin meselesinin çözümüne ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail’e bağlı Arap kentlerinde yaşayan Arapların İsrail vatandaşlığından çıkarılarak, işgal altındaki Batı Şeria’da inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerine mukabil kurulacak bir Filistin devletinin vatandaşlığına geçmeleri önerisinde bulunmuştu. İsrail nüfusunun yüzde 22’sini Filistinliler oluştururken, tek Yahudi’nin olmadığı bir Filistin devleti kurulamayacağını ifade eden Liberman, Şeyh Raid Salah, Eymen Avde, Basil Gattas, Hanin Zubi’nin İsrail vatandaşı olması için bir gerekçe olmadığını belirtmişti.

Filistinliler, İsrail’le uzlaşıya ancak Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının durdurulup, mevcut Yahudi yerleşim birimlerinin tahliyesini öngören "Toprak karşılığında barış" yoluyla varılabileceğini savunuyor.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in 1967 sınırlarına dönmeyi ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014’te durmuştu. Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967’den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor.

Doğu Kudüs’te 200 bin, Batı Şeria’da da 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Haberin Devamı