Siyaset İsrail'den özür ve tazminat!
Paylaş
İsrail'den özür ve tazminat!

Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Reuters haber ajansı, Netanyahu'nun Mavi Marmara Baskını için Türkiye'den özür dilediğini ve Erdoğan'ın da bu özrü kabul ettiğini açıkladı. Tüm bu gelişmeler akıllara "İsrail, Gazze ablukasını kaldıracak mı?" sorusunu getirdi

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Netanyahu'nun Mavi Marmara olayı nedeniyle Erdoğan'dan özür dilediğini söyledi. ABD'li yetkiliye göre; Başbakan Erdoğan da Netanyahu'nun özrünü kabul etti. Ayrıca Netanyahu, Mavi Marmara Baskını'nda ölenler için tazminat ödeyeceğini de açıkladı. Başbakanlık kaynakları da İsrail'in özrünü doğruladı.

>> BİZ ÖZRÜ KABUL ETMİYORUZ!
>> BAŞBAKANLIK'TAN 'ÖZÜR' AÇIKLAMASI!

Tüm bu gelişmeler akıllara "İsrail, Gazze ablukasını kaldıracak mı?" sorusunu getirdi. Erdoğan daha önce Netanyahu'ya Mavi Marmara için özür dilenmesini, tazminat ödenmesini ve Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılmasını şart koşmuştu.

Mavi Marmara Baskını 31 Mayıs 2010'da gerçekleşmişti.

MAVİ MARMARA BASKINI NASIL OLDU?

Haberin Devamı

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yaptığı müdahale olarak tarihe geçti. Olay; gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmının öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlandı.

İsrail savaş gemileri, uluslararası sularda seyretmekte olan yardım gemilerinden, rotalarını Aşdod'a çevirmesini istemiş; fakat yardım gemileri bu talebi reddetmişti. İsrailli kuvvetler bu cevaptan sonra gemilere denizden ve havadan komando çıkarttı.

Altı gemiden beşi, büyük bir olay olmadan İsrail tarafından ele geçirildi. 9 yolcu Komorlar bandıralı ve 800 yolcusu bulunan Mavi Marmara'ya çıkan İsrailli komandolar tarafından öldürüldü. Saldırıda 10 İsrail Savunma Kuvvetleri komandosu ve yaklaşık 60 aktivist yaralandı.

OBAMA: TELEFONDA GÖRÜŞTÜLER

Beyaz Saray'dan yapılan açıklama, Obama'nın üç günlük İsrail ziyaretinin son saatlerinde geldi.

Erdoğan ve Netanyahu'nun bugün içinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğinin belirtildiği açıklamada, "ABD, hem Türkiye hem de İsrail'le olan yakın ortaklığına büyük değer veriyor. Bölgesel barış ve güvenliğin güçlendirilmesi için Türkiye ile İsrail'in ilişkilerinin tekrar düzelmesine büyük önem veriyoruz" denildi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama açıklamasında, "Umarım Erdoğan-Netanyahu görüşmesi işbirliğini derinleştirir" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN NEZDİNDE TÜRK HALKINDAN ÖZÜR

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"Başbakan Netanyahu, can kaybına neden olan hatalar nedeniyle Türk halkından özür diledi."

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Netanyanu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde ayrıca, dokuz Türk'ün öldüğü Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve "trajik sonuçların" kasti olmadığını söyledi.

ERDOĞAN ÖZRÜ KABUL ETTİ

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Erdoğan'ın İsrail’in özrünü kabul ettiğini ve ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiği konusunda Netanyahu ile hemfikir olduklarını belirtti.

Görüşmede tarafların, Mavi Marmara baskınına katılan İsrailli askerlere yönelik hukuki girişimlerden vazgeçilmesi konusunda da mutabık kaldığı bildirildi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiklerini açıkladığı da belirtildi.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK DOĞRULADI

Bu arada Başbakanlık kaynakları da İsrail’in özrünü doğruladı.

SON DAKİKA GÖRÜŞMESİ

Reuters, Netanyahu'nun Obama İsrail'den ayrılmadan önce, Tel Aviv havaalanında ABD Başkanı ile bir son dakika görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

İsrail'in 2008 yılı sonunda Gazze'ye düzenlediği Dökme Kurşun Harekatı'nın ardından gerilen Ankara-Tel Aviv ilişkilerindeki tansiyon, Mayıs 2010'daki Mavi Marmara olayından sonra had safhaya çıkmıştı.

Erdoğan ile Netanyahu en son Ekim 2011'deki Van depreminin ardından bir telefon görüşmesi yapmıştı.