Dünya İsrail'e İngiltere'de Mavi Marmara şoku!

İsrail'e İngiltere'de Mavi Marmara şoku!

Paylaş
İsrail'e İngiltere'de Mavi Marmara şoku!

Dökme Kurşun ve Mavi Marmara saldırıları sırasında deniz kuvvetleri komutanlığı görevinde bulunan İsrailli tümamiral Londra'da sorgulandı

İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail'in Gazze'ye 2008 yılında düzenlediği Dökme Kurşun katliamı ve Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne kanlı saldırının düzenlendiği 2010 yılında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Tümamiral Eliezer Alfred Marom, İngiltere'de gözaltına alındı.

Pazartesi günü sabah saatlerinde İngiltere'nin Heatrow havaalanına iniş yapan Marom, İngiliz polisi tarafından gözaltına alınarak sorgulandı. Mavi Marmara saldırısındaki rolü üzerine sorular sorulduğu iddia edilen eski deniz kuvvetleri komutanı İsrail basınına göre 5 dakika süren sorgulama sonucunda serbest bırakıldı.

İsrailli yetkililer işledikleri suçlar nedeniyle kendilerine karşı açılan davalardan ötürü bir süredir yurtdışı seyahatleri sırasında Avrupa'da gözaltına alınma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. Daha önce de özellikle Dökme Kurşun saldırısındaki rolleri, işledikleri savaş suçları ve sivil ölümler nedeniyle haklarında açılmış davalar bulunan İsrailli üst düzey yetkililerden bazıları benzer vakalarla karşılaşmıştı.

İngiliz polisi tarafından gözaltına alınıp sorgulandığı İsrail basını ve yetkililerce de doğrulanan Eliezer Alfred Maron yaptığı açıklamada başına gelen durumun tesadüfî değil "olağandışı" olduğunu kaydetti.

Türkiye'de görülen Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında



Eski İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Tümamiral Eliezer Alfred Marom Türkiye'de geçtiğimiz hafta 4.üncü duruşması yapılan Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında bulunuyor.

İsrail'in 2010 yılında Gazze'ye insani yardım götüren Özgürlük Filosu'nun sivil insani yardım gönüllülerini taşıyan amiral gemisi Mavi Marmara'ya yaptığı saldırının ardından, şehit yakınları ve diğer filo katılımcıları İsrail'e karşı büyük bir hukuk mücadelesi başlatmıştı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada aralarında İsrail Genelkurmay Dönem Başkanı Korgeneral Gavriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin'in de bulunduğu sorumlular yargılanıyor.

2

Haberin Devamı