Ekonomi İsrailli turist Eylül'de Türkiye'de

İsrailli turist Eylül'de Türkiye'de

Paylaş
İsrailli turist Eylül'de Türkiye'de

İsrail'in İzmir Fahri Konsolosu ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkinin normalleşmesinin turizmdeki etkisini yaz sezonun sonunda fark edeceğiz" dedi

İsrail’in İzmir Fahri Konsolosu ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin turizmdeki etkisini yaz sezonunun sonlarına doğru gösterebileceğini, asıl etkinin ise gelecek yıl görüleceğini bildirdi.

Haberin Devamı

'DOSTLUK ORTAMI KESİNTİYE UĞRAMASIN'


Eskinazi, iki ülke arasındaki politik ilişkilerin 3 yıllık dönemde durma noktasına gelmesine rağmen ticari alanda ilişkilerin devam ettiğini, ticaret hacminin artışını sürdürdüğünü ve geçen yıl 4,5 milyar doların üzerine çıktığını dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaret hacminde Türkiye’nin yüzde 60’lık paya sahip olduğunu kaydeden Eskinazi, şöyle konuştu "3 sene önce iki ülke arasında gerginlik yaşandığında ben ticaretin önemli ölçüde zarar göreceğini düşünmüştüm. Ama hemen her sektörde alım satım devam etti. Politik sıkıntılar olmasaydı bugün ticaret çok daha iyi bir noktada olabilirdi. Ama bu kadar problem yaşanan iki ülke arasındaki ticaretin gerilememesi, aksine artmaya devam etmesi, politikacıların dikkatini çekmiş olmalı. Ben, politikacıların ilişkileri normalleştirme yönündeki kararlarında ticaret hacminin artmaya devam etmesinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Tabii ki çok daha önemli etkenler var ama politikacılar da dünyada krizin devam ettiği bir dönemde bu sorunu devam ettirmenin ülkelerinin zararına olduğunu gördü. Sonuçta iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir süreci yaşıyoruz. İki ülke de çok doğru yaptı. Benzeri bir sürecin tekrarlanmaması, işbirliği ve dostluk ortamının kesintiye uğramamasını arzu ediyoruz."

Haberin Devamı

UÇAK SEFERLERİ ARTACAK

Turizmde ise 3 yıllık süreçte büyük düşüşler yaşandığına dikkati çeken Eskinazi, iki ülkedeki negatif yayınların halkların ziyaret tercihlerini etkilediğini, ilişkilerde yeniden normalleşmenin başlamasıyla Türkiye’ye gelen turist sayısının önemli ölçüde artacağının düşünüldüğünü kaydetti. İsrailli turistlerin ziyaret ettikleri ülkelere yüksek miktarda döviz bıraktığını, bu nedenle bu ülkeden gelen turist sayısının artmasının Türkiye bütçesine önemli getirilerinin olacağını söyleyen Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü "İlişkilerin normalleşmesi turizmde etkisini hemen göstermez. Çünkü yaz sezonu için bağlantılar hemen hemen tamamlandı. Turizmde sezon sonuna doğru bir hareketlilik başlar, ancak asıl artış gelecek sezon yaşanır. İsrail’de tatil sezonu Eylül sonu ile Ekim başına denk geliyor. Bu dönemde bir miktar rezervasyon yapılırsa sezon sonundan itibaren canlılık başlar. THY ve Pegasus’un iki ülke arasında günde 5-6 seferi var. İlişkilerin eski seyrine gelmesi havayolu şirketlerinin ek sefer koymasıyla kendisini belli edecektir."

Haberin Devamı

KRUVAZİYER TURİZMİNE YARAYACAK

Eskinazi, ilişkilerin normalleşmesinin Doğu Akdeniz’i kruvaziyer turizminde yeniden popüler bir destinasyon haline getirebileceğine de dikkati çekti. ABD’de görüştükleri kruvaziyer şirketi yöneticilerinin Kuzey Afrika’da yaşanan olaylar ve İsrail ile Türkiye arasındaki gerginlik nedeniyle Doğu Akdeniz’e kruvaziyer sefer koyamadıklarını belirttiğini anlatan Eskinazi, "Doğu Akdeniz’in istikrarlı iki ülkesi arasındaki ilişkilerin başlaması bölgeyi bir çekim merkezi haline getirecek. Alanya, uzun süredir kruvaziyer gemilerin gelmemesinden şikayet ediyordu. Yeni süreçle birlikte Alanya gibi limanlarla İsrail limanları arasında kruvaziyer seferleri başlayabilir. Bu seferleri İzmir ve İstanbul’a kadar uzatıp 1 haftalık kruvaziyer seferleri organize edilebilir."

Haberin Devamı