Gündem İstanbul'a yapılacak şehitler anıtının detayları açıklandı

İstanbul'a yapılacak şehitler anıtının detayları açıklandı

Paylaş
İstanbul'a yapılacak şehitler anıtının detayları açıklandı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışında inşa edilen şehitler abidesinin detaylarını, anıtın mimarı Hilmi Şenalp anlattı

Anıtta 3 kemerde 249 şehidin adı olacak. Anıtın etrafındaki kademelerde Kuran okunup dua edilebilecek. Ayrıca anıtta 24 saat sela okunacak.

Sabah gazetesinden Hasan Ay'ın haberine göre, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakası çıkışına inşa edilen 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin detaylarını anıtın mimarı Hilmi Şenalp anlattı.

Hilmi Şenalp, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde açılışı yapılacak abidenin eşkenar beşgen bir plana oturan ve yine beşgen şeklinde üretilen bir geometriye sahip bir kubbe olduğunu söyledi.



24 SAAT SELA OKUNACAK

Kubbenin çevrelediği kademeli mekanın merkezinde Türk-İslam sanatlarının öğelerinden biri olan mukarnasın bir havuz şeklinde kullanıldığını anlatan Şenalp, "Bu merkez, zamanın, canlı olan her şeyin ve tüm olayların tek bir yere, bir merkeze aktığının ifadesidir. Ziyaretçiler bu merkezin etrafındaki kademelerde oturup gece gündüz her an okunacak selayı dinleyip, şehit isimlerini okuyabilecek, dileyenler Kuran okuyup dua edebilecek" dedi.

AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında bir abide yapmak için çalışma başlattı. Her iki şehitler abidesi, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğantarafından açılacak.