Gündem İstanbul Barosu: Medeni kanun yok sayılıyor

İstanbul Barosu: Medeni kanun yok sayılıyor

Paylaş
İstanbul Barosu: Medeni kanun yok sayılıyor

Bakanlar Kurulu’nun Meclis’e sunduğu yasa tasarısı ile müftülükler ve bunların görevlendireceği imamlar evlendirme memuru yetkisi alacak. Böylece müftülüğün görevlendireceği imamlar resmi nikah kıyma yetkisine sahip olacak

"CUMHURİYET'TEN VAZGEÇMEKTİR"


Bu tasarıya tepki gösteren İstanbul Barosu yaptığı açıklamada “Bu tasarı ile getirilmek istenen değişiklik toplumda zaten yaşanan kutuplaşmayı zirveye çıkaracaktır” dedi. Tasarının Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen açıklamada “Resmi nikah Anayasa’da ‘İnkılap Kanunları’ içinde sayılmıştır ve değiştirilemez hükümler içindedir. İnkılap Kanunları’nın değiştirilmesi, Cumhuriyet’in niteliklerinden vazgeçilmesi anlamını taşır” denildi.

'ANAYASA İHLALİ'


İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ile İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ise düzenledikleri basın açıklamasında “Müftülüklere nikah yetkisi çok yönlü anayasa ihlalidir. Medeni kanunun yok sayılmasıdır. Acilen geri çekilmelidir” dedi. Açıklamada “Müftülüklere resmi nikah yetkisi verilmesi, laik medeni kanundan vazgeçiştir. Laiklik ilkesi yurttaşların bir arada yaşamasının, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesidir. Tasarı ülkemizde hukuk birliğini ortadan kaldıracak niteliktedir. Bu tasarı Anayasa’daki eşitlik ilkesine de aykırıdır” denildi.