Siyaset 'İstanbul için aday adayıyım'
Paylaş
'İstanbul için aday adayıyım'

CNN Türk'te yayınlanan Ankara Günlüğü adlı programa katılan HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığından, Kandil yolunda KDP'li yetkililer tarafından karşılaştığı engellemelere kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu

HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, canlı yayında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Mustafa Sarıgül’ü dini siyasete alet etmekle suçlayan Önder, “Onlar bizim oylarımızı bölmesin” dedi. Önder’in açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

Adaylık ve ittifaklar

* “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aday adayıyım. Bunu partimiz, forumlar, Gezi Platformu ve partimiz dışındaki sol bileşenler birleşip adaylık ölçülerini, yerel yönetime yaklaşımı ve adayları netleştireceğiz.”

* “Kente karşı suç işlememiş insanlık suçu işlememiş herekesle ittifak yaparız. Şeffaf ve ilkesel olacak.Oyları bölmeyin yaklaşımı doğru değil. Bu anlayışla siyaset ömrünü tamamlamıştır. Bizim bu konudaki iddiamız var yaşayacağız göreceğiz. Adımız geçti istatistikler alt üst oldu. Biz Gezi^’den sonuç çıkardık ona göre davranıyoruz. Şişli’de nefes alacak alan kalmadı dikelen binalardan bunu bir solcuya silah zoruyla yaptıramazsınız. Sosyal demokrat teoriyi biraz çalışsın kim icat etmiş cenazesi ne zaman gömülmüş öğrensin gelsin tartışalım.”

* “Bugüne kadar ne Kürt hareketi ne sol bileşenler İstanbul’un metropolünde konuşulur olmamıştı. Bu seçimi almışız gibi bir durumdur. Alada bilir de ondan konuşuluyor. Bir önceki oy tabanı kimsenin babasının malı mülkü sanmasın kimse. Erdoğan hiç bir istatistikte adı yoktu geldi, İstanbul’u aldı. Sırrı girmesin tartışması kuş beyinliliktir. CHPliler bize kuş beyinli dedi diye algıladı. Ben kimseye böyle demem. CHP’nin tarihi kerhen oy alma tarihidir. Şundan kurtulalım, Özal’dan Çiller’den kurtulacağız diye CHP’ye oy veriyorlar.”

* (Mustafa Sarıgül) “Rabbim’, ‘Bismillah’ ve ‘ Atatürk ’ kelimelerini kullanmadan 15 dk benimle tartışabilsin adaylıktan çekilirim!”

Kandil ve Rojova

* (Kandil’e son gidişinde KDP tarafından zorluklar çıkarılmasıyla ilgili sorular üzerine)
“Rojava da takındığımız tutumla KDP’nin tutumu arasındaki fark böyle bir mesaj verme gerekliliğini doğurdu muhtemelen. Bilmeleri gereken, bizim onurumuzdan başka hiçbir şeyimiz yok, onu da kimseye hırpalatmayız. Ben Kandil’e 1500 yolla gidebilirim. Konu KDP yöneticilerine iletildi.”

Öcalan’ın teklini neydi?

“ Öcalan’ın (Suriye’de) ÖSO ya da şunla ittifak yapın önerisi olmadı. Sürekli telkini şu oldu; demokratik bir yönetim inşa edin, öyle bir model olsun ki bırak Suriye’yi bütün Ortadoğu için model olsun. Hiçbir halkı dışarıda bırakmayın. Bunu -mış gibi yapmayın. Yönetimde kendilerini ifade etsinler. Burada Davutoğlu politikalarına büyük eleştiri getirdi. Bu tür yaklaşımlarla Ortadoğu’da kaosu daha da artırırsınız” dedi.

Şivan Perwer

* “Barzani ve Şivan Perwer’in (Diyarbakır’a) gelişleri çok kıymetli ve anlamlıdır. Ancak siz bunca yıl mücadele den ve ölen canlar sayesinde oraya geliyorsunuz. Orada bunlar da söylenmeliydi. Zindanlarda olanlara bir selam gönderilmeliydi.”

* “Sanatçı olarak benim Şivana (Perwar) bi şey söylememin imkanı yok hoş geldi, keşke daha önce gelseydi. Keşke halkından kendini kendinden halkını mahrum etmeseydi. Geliş biçimine kendi karar verir. Şivan’ın gerilla üzerindeki etkisi ilk çatışma başladığında narkoz yok, anestezi yerine Şvan dinliyorlar. Bu ülkede binlerce genç o türkülerin uyandırdığı bilinçle çıktı. O gençleri hoş edebilirdi gelirken. O gençlere de muktedirlere Şivanın hiçbir borcu yoktur. Bütün muktedirlerinden alacağı vardır. Borçlu olduğu bir selam o meydandan çok hoş olurdu. Şivan şivandır tarihteki yeri tartışılmaz.”

Haberin Devamı