Avcılar İstanbul Müftüsü: İsraf, haddi aşmak demektir

İstanbul Müftüsü: İsraf, haddi aşmak demektir

Paylaş
İstanbul Müftüsü: İsraf, haddi aşmak demektir

İstanbul Müftüsü: İsraf, haddi aşmak demektir

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- TÜRKİYE’de yılda 1 milyar 700 milyon ekmeğin çöpe atıldığı, Ramazan ayında israf edilen ekmek miktarının arttığı belirtildi. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, israfın İslam dini açısından kabul edilemez olduğunu hatırlatarak, “İsraf; haddi aşmak demektir” diye konuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’de günlük 4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığını, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını bildirdi. Ramazan ayında çöpe atılan ekmek miktarında artış göze çarptı. Avcılar’da özellikle sabah saatlerinde çöp konteynerlerinin üzerinde veya yanında ekmek poşetleri dikkat çekerken, bunu görenler israfın önüne mutlaka geçilmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, DHA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Ramazan ayında acı da olsa israfın arttığını söyledi. Yılmaz, israfı Cenabıhakk'ın en sevmediği kul zaaflarından bir tanesi’ olarak nitelendirdi. İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi:

“İsraf; Cenabıhakk'ın verdiği nimetleri hak etmediğimiz şekilde telef etmek, başkalarının haklarına zarar vererek yok etmek demektir. Bu hiç kabul edilebilir bir şey değildir. Cimrilik ne kadar kötü bir vasıfsa, israf da o kadar kötü bir vasıftır. Allah’ın bize emanet olarak verdiği nimetlerden gereği gibi istifade etmeliyiz. İstifade etmediklerimizi başka insanlarla paylaşmalıyız. Ama asla başkalarının istifade edemeyeceği şekilde telef etmemeliyiz. Telef etmek; başkalarının hakkına girmek demektir. Çünkü bu bizim emanetimiz ise ve kullanmayıp çöpe atmışsak bundan sorumluyuz. Çöpe atmadan önce de düşünmeli ve hak sahiplerini bularak onlarla paylaşmalıydık. İsrafın çok önemli kul hakkı olduğunu düşünüyorum. Allah’ın bize yüklediği emanetten kaçış ve ona ihanet olduğunu düşünüyorum. Allahüteala buyuruyor ki; ‘Yiyiniz, içiniz ancak, israf etmeyiniz.’ Allah, israf edenleri sevmez. İsraf; haddi aşmak demektir. Kanaatsiz davranmak, Allah’ın verdiklerini hoyratça kullanmak demektir. Allah, bizleri böyle yanlışlardan muhafaza etsin.”

(FOTOĞRAFLI)

Haberin Devamı