Gündem İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da süt ve dondurma üretiliyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da süt ve dondurma üretiliyor

Paylaş
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da süt ve dondurma üretiliyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, Türkiye’de ilk defa öğrencilerin katılımıyla süt ve dondurma üretimine başladı. Tamamen doğal, yağı azaltılmadan ve denetimli bir şekilde üretim yapılan fakültede günde 700 litre sütün yanı sıra dondurma üretimi de gerçekleştiriliyor. Dondurma Avcılar Yerleşkesi içerisinde bulunan noktalardan satın alınabiliyor

Üretilen dondurma şimdilik yalnızca fakülte bünyesinde satılırken isteyenler kampüs içindeki satış noktasından alım gerçekleştirebiliyor. Dün açılışı gerçekleştirilen tesiste üretilen süt ve dondurmanın patenti de alındı.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof.Dr. Nuri Aydın, şu anda sadece süt ve dondurma üretimi gerçekleştirdiklerini ancak ilerleyen zamanlarda ürün çeşitlendirmesini ve pazarlamasını yapmayı hedeflediklerini belirtti.

KATKI MADDESİ YOK VE TAMAMEN DOĞAL

Prof.Dr. Nuri Aydın şu anda sadece eğitim amaçlı üretim yaptıklarını ancak zaman içerisinde ticari girişimlerde de bulunmayı planladıklarını belirtti ve şunları söyledi:

"Türkiye’de ilk kez bir veterinerlik fakültesi bünyesinde bulunan hayvanlardan üretilmiş doğal süt ve süt ürünlerini üretmeye başladık. Burada pastörize süt ve dondurma üretiliyor. Bu dondurmanın içinde hiçbir katkı maddesi yok ve tamamen doğal. Bu İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi'nin kendi bünyesinde yapmış olduğu tesiste ürettiği bir dondurma ve süt ürünü. Ürünlerin ilerleyen dönemde belki dışarıdaki satış noktalarına da ulaşması mümkün olabilecek. Ancak şu aşamada sadece İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi içerisindeki satış noktasından satışını gerçekleştiriyoruz."

Haberin Devamı

GÜNDE 700 LİTRE SÜT ÜRETİLİYOR

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Güven Kaşıkçı ise üretilen sütün patentini aldıklarını belirtti ve tesis ile ilgili şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 sene önce tesiste üretim için çalışmalara başladık. Günde yaklaşık 700 litre süt üretiliyor fakülte bünyesinde. Bunların bir kısmı pastörizasyona tabi tutularak satışa sunuluyor. Piyasadan çok daha uygun fiyata satılıyor ve hiçbir işleme tabi tutulmuyor. Burada üretilen sütlerin yağı alınmadan, kuru maddesi azaltılmadan direk sahaya sunuluyor."

Prof.Dr. Güven Kaşıkçı sütün üretilirken ısısının kontrol edildiği, süt tankından hiçbir şekilde el değmeden üretim tankına nakledildiğini ve antibiyotik kalıntılarının denetlendikten sonra paketlendiğini belirtti. Tesiste sadece 3 kişi her gün 700 litre süt üretimi gerçekleştiriyor.

HAFTA İÇİ HER GÜN KAMPÜSTEN SATIN ALINABİLİYOR

Tesis hakkında bilgiler veren Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tolga Kahraman ise hafta içi her gün kampüs içerisindeki satış noktasından süt ve dondurmanın satın alınabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Buse ÖZEL/İSTANBUL, (DHA)