İzmir İstanbul Valiliği'ne çağrıda bulundular

İstanbul Valiliği'ne çağrıda bulundular

Paylaş
İstanbul Valiliği'ne çağrıda bulundular

İstanbul Valiliği'ne çağrıda bulundular

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)- İSTANBUL Valiliği'nin, ilde kaydı olmayan Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos'a kadar süre tanıması kararı, tartışmaları beraberinde getirdi. İzmir'de bir araya gelen bazı dernek ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, valiliğin kararından vazgeçmesi için çağrıda bulundu.
İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semti Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen bazı sivil toplum örgütü ve dernek üyesi yaklaşık 100 kişi, İstanbul Valiliği'nin, kaydı olmayan Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos'a kadar süre tanımasına yönelik kararına tepki gösterdi. Grup, 'Mültecilik suç değildir' yazılı pankart taşırken, bazı kişiler de, 'Sınır dışı etmeye son, göçmenlere dokunmayın' yazı dövizler tuttu. Grup adına açıklamayı, Halkların Köprüsü Derneği Yöneticisi görme engelli Yusuf Ak yaptı. Braille alfabesi metni ile yazılan metnini okuyan Ak, İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamanın, mültecilerin artık iç politikanın da doğrudan konusu olduğunu gösterdiğini söyledi. Ak, "Bu açıklamanın yapıldığı günlerde de basına, Suriyeli mültecilerin herhangi bir kaydı olmadığı veya gönüllü olma gibi gerekçelerle Suriye'ye geri gönderildiklerine dair haberler düşmeye başlamıştır. Bu haberler bir şekilde geri gönderileceğine dair mevzuatla ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayan mültecilere de bir gözdağı niteliğindedir" dedi.
İstanbul Valiliği'nin açıklamasının beraberinde pek çok soruyu akla getirdiğini kaydeden Yusuf Ak, 20 Ağustos sonrası ne olacağını sorarak, söyledi:
"Açıklanan tarihten sonra valilik, polis marifeti ile Suriyeli mülteci avına mı çıkacak? Son günlerde mültecilere özellikle de Suriyeli mültecilere yönelik nefret söylemi yükselirken ve ırkçı saldırılar dramatik bir biçimde artmışken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından sokakta olan, komşusu olan, iş veya okul arkadaşı olan; kısacası hayatın içinde olan Suriyeli mültecileri, onların evlerini, dükkânlarını, iş yerlerini ihbar etmeleri mi istenecek."
'SORUMLULUK VALİLİK VE BAKANLIK'TA'
İstanbul'dan başka illere sevk edilecek Suriyeli mülteciler için ne gibi bir planlama yapıldığını da soran Yusuf Ak, "İstanbul Valiliği gibi bir kurumun son dönemde ortaya çıkan gerilim dalgasına rağmen, hem de tarih belirterek yaptığı bu açıklama sonrasında birilerinin kendisine vazife çıkararak Suriyeli mültecilere karşı sonuçları öngörülemez eylemlere de girişebileceği hiç mi akla getirilmedi. Ayrıca mültecilerin hangi koşullarda İstanbul'dan çıkarılması planlanmakta? Geri gönderilecekleri illerdeki koşullar nelerdir, varsa iyileştirmeler yapılmış mıdır? Bu sorulara dair kamuoyuna tatmin edici cevapların verilmesi gerekir. Valiliğin açıklamasının ardından, 20 Ağustos itibariyle Suriyeli mültecilere karşı ortaya çıkacak olası saldırıların birinci derece sorumlusu İstanbul Valiliği ve bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı olacak" diye konuştu.
İstanbul Valiliği'nin 20 Ağustos'ta yapacağı geri gönderme çalışmalarını geri çekmesi çağrısında bulunan Ak, mültecilerin sınır dışı edilmelerinin durdurulmasını, kimliksiz olanlara mevzuata göre kayıt işlemleri yapılarak kimliklerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı