Gündem İstanbul ve İzmir için korkutan deprem uyarısı

İstanbul ve İzmir için korkutan deprem uyarısı

Paylaş
İstanbul ve İzmir için korkutan deprem uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Maalesef başımız belada. İstanbul için 7'den büyük bir deprem olacağı yüzde 90. İzmir için de ortalama 6,5 şiddetinde deprem olabilir” dedi

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, geliştirdikleri ‘Kordon Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında çalışma yaptıkları ‘Olası Depremlerde Zeminin Sismik Davranışları’ araştırmasını Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ile yaptıkları toplantıda paylaştı. Türkiye’de ilk kez Kordonboyu’nda ve 2. Kordon’da liman ile Gündoğdu Meydanı arasında kalan kesimde 50-100 metre aralıklarla ve bin 200 metre derinliğe kadar yapılan inceleme sonucunda, bölgenin ciddi afet riski altında olduğu belirtilirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir ve İstanbul’da öngörülen deprem risklerini anlattı.

Haberin Devamı

'İSTANBUL'DA 7'NİN ÜSTÜNDE DEPREM OLACAĞI YÜZDE 90'

Akçığ, şöyle konuştu: “İzmir’de deprem en fazla 6.6’ya, 6.8’e çıkmış. Milattan önceden beri İzmir üç defa yıkılmış. Maalesef başımız belada. Seferihisar’dan Seferihisar fayı geliyor ve Karaburun’un doğusundan devam ediyor. Tuzla fayı, Seferihisar’ın tam tersinden geliyor. Devam edip, limana geliyor. İzmir fayı da limana geliyor. Bunlar bir yerde kesişiyorlar ve birbirlerini tetikleyecek faylar. Oradan Manisa üzerinden gidiyor. Kuzeyde İzmir fayı, daha kuzeyde Foça fayı var. İzmir bütün bu fayların arasında üçgende kalmış. İzmir’de 6,5, 6,7’lik deprem olur mu derseniz, olabilir deprem kaotik bir şey. İstanbul’a geldiğiniz zaman 7’nin üzerindeki her rakam benim için doğrudur. Sadece İstanbul için değil o yöre için 7’den büyük bir deprem olacağı yüzde 90. İzmir için de ortalama 6,5 şiddetinde deprem olabilir. Deprem olduğu zaman hasar yapma olasılığı yüksek. İzmir için birinci tehlike deprem tehlikesidir.”

Haberin Devamı

'CİDDİ AFET RİSKİ'

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise, bölgedeki afet riski nedeniyle geliştirdikleri Kordon Kentsel Dönüşüm projesi hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında binaların bitişik nizam yerine binaların aralarında 500 metre boşluk olması gerektiğini kaydeden Aslan, Kordonboyu’ndaki binaların kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini belirtti. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede olası bir depremde zemin yapısı nedeniyle zemin yüzeyinde yer değiştirmeye bağlı olarak depremin şiddeti ve etkisi çok daha fazla olacaktır. Kentsel dönüşümde yeni yapılacak yapıların tümünün zemin dinamik analizleri yapılmalı. Bölge ciddi olarak afet riski altındadır. Bölgede olası depremde karşı karşıya kalınacak afetin büyüklüğünün oldukça yüksek olacağı görülmektedir.”

İHA