Ekonomi İstanbul'da su tüketimi yüzde 12,5 arttı

İstanbul'da su tüketimi yüzde 12,5 arttı

Paylaş
İstanbul'da su tüketimi yüzde 12,5 arttı

İSKİ: "İstanbul'da ortalama su tüketimi 5 yıl öncesine göre, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, yüzde 12,5 artmıştır"

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul’da ortalama su tüketiminin 5 yıl öncesine göre, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, yüzde 12,5 arttığını bildirdi.

Haberin Devamı

İSKİ’den yapılan açıklamada, son günlerde bir çok basın yayın organında İstanbul’un içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranları dikkate alınarak haberler yayımlandığı belirtildi. İSKİ’nin internet sitesinde su kaynaklarının mevcut durumuyla ilgili ayrıntılı bilgilerin günlük olarak yayınlanarak kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edilen açıklamada, şu görüşler dile getirildi:

"İstanbul, yüzeysel su kaynaklarıyla beslenmektedir. Yağışlı mevsimlerde barajlarda biriktirilen sular gerekli arıtma işlemlerinin ardından içme suyu dağıtım sistemiyle kullanıcıya ulaşmaktadır. İçme suyu kaynaklarımızın su biriktirme hacmi toplam 868 milyon metreküptür. Regülatörlerle birlikte içme suyu kaynaklarımızdan bir yılda alınabilecek toplam su miktarı 1 milyar 313 milyon metreküptür.

Haberin Devamı

Su kaynaklarımızın kapasitesini değerlendirdiğimizde mevsim normallerinde yağış olduğu dönemlerde İstanbul’da herhangi bir su riski söz konusu olması mümkün değildir. Ancak İstanbul’da her yıl günlük tüketilen ortalama su miktarının arttığını görmekteyiz. Nüfus artışı, yeni imar faaliyetleri ve turizm su tüketimindeki artışı beraberinde getirmektedir. 2011 yılı yaz aylarında su tüketimi 2 milyon 608 bin metreküp seviyelerine kadar çıkmıştır. İstanbul’da ortalama su tüketimi 5 yıl öncesine oranla, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, 12,5 artmıştır."

Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde, su tüketim alışkanlıklarında tasarruf bilincinin yaşam bilincine dönüşmesi gerektiğinin bir zaruret olduğunun görüldüğü vurgulanan açıklamada, " Halihazırda içme suyu kaynaklarımızda yüzde 52,36 doluluk oranıyla 454 milyon metreküp su mevcuttur. Mevcut durumda yağışlı mevsimin içinde olduğumuzu dikkate alarak 2012 yılında susuzluk riskinden bahsetmek için erkendir. Ayrıca Yeşilçay ve Melen Sistemi’nden günlük 1 milyon metreküp civarında su alabildiğimiz de hesaba katılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

-Melen’den alınacak su miktarı yıllık 575 milyon metreküpe ulaşacak-

Kurak periyotlar devam ettiği takdirde aynı iyimser tablodan bahsetmenin mümkün olamayacağı belirtilen açıklamada, "Tüm risk unsurlarını dikkate alarak içme suyu kaynaklarının geliştirilmesi için yatırımlar hız kesmeden sürmektedir. Bu doğrultuda Melen Projesi’nin 2. Etap İnşaatı’nın yarısı tamamlanmıştır. Bu proje ile Melen’den alınacak su miktarı, yıllık 575 milyon metreküpe ulaşacaktır. Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri’nde arıtılmış suların ultra viole ve dezenfeksiyon işleminden de geçirilmesiyle arıtılmış atık sular sanayide ve çevre sulamada kullanabilir kaliteye getirilecek, inşa edilmekte olan hat ile Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerinin sahil bandındaki yeşil alanlar ile Dericiler Sanayi Sitesi, İstanbul Park ve Sabiha Gökçen Havalimanında yeşil alanlarının su ihtiyacı karşılanacaktır" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca, İSKİ tarafından hayata geçirilen bu projelerin yanında, İstanbulluların suyu sınırsız bir kaynak olarak görmeden su israfının önüne geçmelerinin, bilinçli su tüketimini alışkanlık haline getirmelerinin önemli olacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı