Kültür - Sanat İşte dünyanın en eski şarkısı
Paylaş
İşte dünyanın en eski şarkısı

Çivi yazısının sırrı çözüldü, 'Hurri İlahisi' adındaki şarkı gün yüzüne çıkarıldı. Tapınaktan çıkan şarkı, Ugarit kraliçesi Nikkal için bestelenmiş

Ugarit harabelerinde keşfedilen kil tabletler arkeolojide büyük bir öneme sahip. Ugarit, milattan önce, Suriye’nin Ras Shamra bölgesinde yer alıyordu. Depremle yerle bir olan Ugarit, zamanın en önemli ticaret merkezlerinden de biriydi.


15 YIL ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞTI


California Üniversitesi profesörü ve Berkeley Antropoloji Müzesi’nin küratörü Anne Draffkorn Kilmer, M.Ö. 14 yüzyıla dayanan tabletleri 15 yıl boyunca çözmeye çalıştı.

EN ESKİ ŞARKININ ADI 'HURRİ İLAHİSİ'


Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre ‘Hurri İlahisi’ ismiyle kaydedildi. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında.

Tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiş. Tabletlerde, ilahilerin arpla nasıl çalınacağına dair açıklamalar da mevcut. Arkeologların paha biçilemez kadar değerli olarak betimlediği nota tabletlerinin hepsi bugün Ulusal Şam Müzesi’nde sergilenmekte.



Müzikoloji dünyasını sarsan keşif devrim yarattı ve müziğin orijini tartışmalarında ekseni Ortadoğu’ya kaydırdı.
Ugarit’te keşfedilen 36 müzikal yazıtın sadece bir tanesi (Hymn 6) bugün çalınabilecek kadar korunmuş konumda.

Şarkının bulunduğu tapınağın girişi



Aşağıdaki video, bu kil tabletler içerisinde bulunan tam 3 bin 400 yıllık bir şarkı. Eser 2013 yılında modernize edilip YouTube üzerinden yayımlanmış:


Haberin Devamı