Sağlık İşte Türkiye'nin beslenme haritası

İşte Türkiye'nin beslenme haritası

Paylaş
İşte Türkiye'nin beslenme haritası

36 yıl sonra Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması yapıldı. 81 ilde 99 ekiple 19 bin 56 hanede yapılan çalışmada, mutfaklara girilerek beslenme alışkanlıkları ortaya çıkarıldı

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile 36 yıl sonra Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması yaptı. 81 ilde 99 ekiple 19 bin 56 hanede yapılan çalışmada, mutfaklara girilerek beslenme alışkanlıkları ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması saha çalışmalarında görev alan sağlık çalışanlarına da birer teşekkür belgesi gönderdi.

Belgelerin verildiği programda konuşan Adana Valisi İlhan Atış, son yıllarda Türkiye'de düzensiz beslenmenin yaşandığını belirterek, bunun sonucu olarak da aşırı şişmanlayan insanların çoğaldığını söyledi.

İSRAF HAD SAFHADA

İsrafın arttığına da dikkat çeken Vali Atış, "Otellerde, lüks lokantalarda görüyorum. Masalara gelen yiyeceklerin yüzde 60-70 çöpe gidiyor. Bir lokma ekmeğe muhtaç insanlarımızın olduğunu biliyoruz. İsrafa da son vermemiz gerekiyor. Dengeli ve düzenli beslenmek zorundayız.

Sağlık Bakanlığımızın yaptırdığı bu araştırma, toplumumuzun beslenmesine de ışık tutacağına inanıyorum." dedi. Beslenme, sağlık durumunun ve sorunlarının ortaya konulması için, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her 5 yılda bir "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması"nın yapılması gerektiğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Oysa Türkiye'de 1974 yılından sonra ülke çapında ve Türkiye'yi temsil edecek nitelikte örneklem üzerinde beslenme, sağlık ve besin tüketimi konusunda yapılmış araştırma verileri bulunmamaktadır." dedi.

Haberin Devamı

Kemik, "Türkiye'de yeterli ve dengeli beslenmeye ilişkin sorunların bir bütün olarak ele alınması, önceliklerin saptanması, bunların çözümüne yönelik besin, beslenme ve sağlık politikalarının geliştirilmesi için, ülke genelini yansıtan güncel verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, TUİK tarafından tesadüfi yöntemle belirlenmiş kümelerde Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması gerçekleştirilmiştir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmalarıyla ülkemizde; toplumun beslenme, bilgi tutum ve alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeylerinin saptanması yanında, yapılan kan ve idrar tetkikleriyle, beslenmeye dayalı bir çok hastalığa ilişkin, tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel nitelikli ve güncel veriler sağlanması planlanmaktadır. Araştırma ile her bir risk etmeninin önlenmesine yönelik geliştirilecek plan ve politikalarla, toplum sağlığına yön verilmesi, var olan politikaların ise güncellenmesinin sağlanması düşünülmektedir." diye konuştu.

Haberin Devamı