Gündem İşte yeni kimlik kartının ücreti

İşte yeni kimlik kartının ücreti

Paylaş
İşte yeni kimlik kartının ücreti

Hatay Valiliği yeni kimlik kartları için başvuruların 1 Ocak’da başlayacağını açıkladı. Valiliğin verdiği bilgiye göre yeni kimlik sahibi olmanın bedeli 15 TL

Yeni kimlik kartlarına başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi ya da Alo 199 hattından yapılabilecek. Kimlik kartının ücreti ise 15 TL.

KULLANIM ÖMRÜ 10 YIL


10 yıllık kullanım ömrüne sahip, polikarbon dayanıklı materyalden oluşan, temaslı ve temazsız cip içeren, uluslarası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğeleri barındıran kartta; Vatandaşa ait nüfus bilgileri, fotoğraf ve biyometrik veriler güvenli bir şekilde karta işlenmiş olacak.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR


Kart üzerinde tahrifat yapılması, yetkisiz kişilerce kartın yeniden üretilmesi olanaksız olan yeni kartlarda, mevcut nüfus cüzdanlarında yapılabilen ve vatandaşın mağduriyetine yol açan tahrifat, fotoğraf değiştirilmesi gibi sahtecilik işlemleri kimlik kartları ile tamamen önlenilmesi öngörülüyor.

Kimlik kartları ile hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yapılabilecek, bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli bir şekilde kimlik doğrulamasına imkan sağlanacak.

Kimlik kartı ile internet bulunan her ortamda E-Devlet hizmetlerine ulaşılabilecek.

Vizesiz girilen ülkelerde seyahat belgesi yerine geçecek.

Elektronik imza olarak kullanılabilecek.

Kimlik kartının kaybedilmesi, başkalarının eline geçmesi halinde başkası tarafından üzerinde tahrifat yapılması özellikle de kişiye ait biyometrik verilerin açığa çıkması-okunması teknik olarak mümkün değil.

VAR OLAN KİMLİK KARTLARI NE OLACAK?


Mevcut nüfus cüzdanları vatandaştan geri alınmayacak; Kimlik kartının vatandaşa teslim edildiği anda sistem üzerinden otomatik iptal edilecek.

Kayıp nedeniyle başvuran vatandaşlara, kimlik kartını teslim alıncaya kadar 10 gün geçerli olmak üzere kimlik kartı başvurusu sırasında GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ verilecek.

Vatandaşlar bizzat Nüfus Müdürlüklerine gidilerek Kimlik Kartı için başvurabilecekler. 15 yaşını doldurmuş olan vatandaşların şahsen başvurmaları gerekmekte.

Nüfus Müdürlüklerinde başvurusu alınan vatandaşların kimlik kartları 1 hafta içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde basılarak başvuru sırasında belirttikleri adrese PTT Kargo ile teslim edilecektir.

KİMLERDEN FOTOĞRAF İSTENECEK?


Kimlik Kartı başvuru sırasında 15 yaşını dolduran kişilerden fotoğraf istenecek ancak 15 yaşını doldurmamış çocuklardan da talep edilmesi halinde fotoğraflı kimlik kartı düzenlenebilecek. Kimlik kartı sırasında son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenecek, fotoğraf sisteme tarandıktan sonra vatandaşa iade edilecek. Başvuru sırasında 15 yaşını doldurmuş vatandaşların biyometrik verisi alınacak.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı içerisinde kan grubunun yer almasını isteyen vatandaşlar bir sağlık kuruluşundan kan grubunu gösteren belgeyi de başvuru sırasında ibraz edecekler.

KAYBEDENDEN 30 TL ALINACAK


Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını kaybeden ve yenisini almak isteyen vatandaşlardan 30 TL kart bedeli alınacak.