Yaşam İşten kaytarma rehberi

İşten kaytarma rehberi

Paylaş
İşten kaytarma rehberi

Yılın bazı zamanları iş tam bir angarya gelir. Gazeteci Lucy Kellaway, özellikle yaz aylarında ofiste çalışmak zorunda kalanların böyle anları daha çok hissettiğini söylüyor

İşte Kellaway'in işten kaytarma rehberi:

Haberin Devamı

Biraz ilham almak için iki iş arkadaşımı gözlemliyordum. İkisi de aynı yaşta ve benzer özelliklerdeydi. Biri tam bir işkolikti. Tüm ekstra işler onun üzerine kalırdı. Diğeri ise hiçbiri zaman fazladan bir şey yapmazdı. Tam olarak tembel değildi ama sadece ilgisini çeken şeyleri yapardı. Boş zamanlarında ofiste iPhone'dan tenis maçları izlerdi.

Bu iki kişiyi "Çalışkan" ve "Kaytaran" olarak adlandırırsak sizce hangisi bu durumdan daha kârlı çıktı? Maalesef Çalışkan yaptığı angaryalar yüzünden hiçbir fayda görmedi, tıpkı diğerinin işten kaytarmasından ceza görmemesi gibi. Kaytaran'ın işlerden nasıl yırttığını hep merak etmişimdir. İlk başlarda bunun hayır diyebilmekle ilgili olduğunu düşünüyordum. Fakat sonradan fark ettim ki yetenekli kaytaranlar kolay kolay hayır demez. Daha ustaca yöntemler izliyorlar. Öncelikli olarak kendilerine soru sorulmasını bir şekilde önlüyorlar. Bunun için çok bilinen bazı yöntemler var. Telaşlı bir şekilde bir panoya bakarak meşgul gözükmek ya da kulaklık takıp dikkatli şekilde ekrana bakarak size yaklaşacak birini korkutmak gibi.

Haberin Devamı

Fakat Kaytaran'ın bana söylediği yöntem çok daha basit: Ofiste kaldığın zamanı mümkün olan en az süreyle sınırlandırmak.

Fiziksel olarak bir yerde değilseniz can sıkıcı sorulara da muhatap olmazsınız. Bu yöntemdeki en büyük sorun ise eğer ofiste olmazsanız insanlar sizin orada çalıştığınızı da unutabilir. Neyse ki işten kaytarmak için çok daha fazla işe yaradığını gördüğüm ve hiçbir yerde öğretilmeyen başka bir yöntem var.

Bu yöntem korkutma eylemi. Korkutucu insanlar hiçbir zaman can sıkıcı sorunlara muhatap olmazlar. Buradaki sorun ürkütücü olmanın bir nevi doğuştan gelen karakterin parçası olması, bir kısmının ise tecrübeyle kazanılıyor olması. Buna karşın belli sınırlarda iş arkadaşlarınızın korkularına oynayarak kendinizi biraz korkutucu hale getirebilirsiniz. Davranışlarını tahmin edemediğimiz insanlardan korkarız. Sadece belli anlarda çenebaz olan sessiz birine dönüşmek bir yöntem olabilir. İnsanlar sizin korkunç olduğunuzu düşünebilir. Fakat aynı zamanda delirdiğinizi de düşünebilirler.

Haberin Devamı

Umutsuz olmak işe yarayabilir Hepsinin arasında en iyi işten kaytarma yöntemi ise muazzam istekli olup muazzam şekilde de yeteneksiz olmak. Bu yöntem evde çocuklarım tarafından çok kere denendi.

Bulaşıklar konusunda onlardan yardım istediğim zaman öyle kötü şekilde ilgi gösterdiler ki özellikle etrafta başka biri varsa bu tutumları onlardan yardım istemem konusunda caydırıcı oldu. Bu bulaşık yönteminin işteki muadili ise küçük işler konusunda umutsuz biri olmak. Sıkıcı raporları son dakikada yazmak ya da toplantılarda tutanak tutmak konularında umutsuz olmak gibi Ne yazık ki bunlar yüksek mevkilerde çalışanlar için geçerli olabilecek kaytarma yöntemleri. Eğer büyük işlerde başarılı olan biri değilseniz bu yöntemi hiçbir zaman denememelisiniz.