Ekonomi İstifa edene işsizlik maaşı

İstifa edene işsizlik maaşı

Paylaş
İstifa edene işsizlik maaşı

İşsizlik maaşı konusunda tartışmalar çok fazla. Kimlerin bu maaşı alabileceği aslında kurala bağlanmış durumda. Genelde işten çıkarılanların aldığı bu maaşı, istifa eden işçi de alabiliyor. Nasıl mı? İşte cevabı

POSTA/BİLAL EMİN TURAN

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı var. Çünkü sigorta primleri yatırılırken bu kapsamda ücretlerimizden kesinti yapılıyor. İşsizlik maaşına müracaat için kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılmış olma şartı aranıyor. Bunun dışında da son 3 yılda 600 gün ve son 4 ayda da 120 gün prim yatırmış olmak şart.
İşsizlik maaşı almak için işten çıkış şeklinin çok da bilinmeyen bir istisnası var.

HAKLI FESİH ÖNEMLİ



Kendi isteği ile ayrılanlar da işsizlik maaşı alabilir. Çünkü çalışma hayatında 'haklı fesih' diye bir kavram var. Siz işyerinden haklı bir sebeple ayrılmışsanız, ihbar hariç kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabiliyorsunuz. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları, sağlık gerekçeleri sebep gösterilebilir. Yine işveren işçinin hakkını ödemiyor veya maaşını eksik ödüyorsa haklı fesih devreye girer.

30 GÜN İÇİNDE BAŞVUR



İşsizlik maaşı ile ilgili 4447 sayılı yasanın 51. maddesinin b bendinde bu durum açıkça bildiriliyor. Buna dayanarak haklı fesihle ayrıldığınızı belirtip işsizlik maaşına başvurun. İstifa dilekçenizin de bu yönde olması gerekiyor. Ayrıca kıdem tazminatını da bu gerekçeyle talep edin. Bu konuda mahkeme yolu da açık. İşten ayrıldıktan sonra, 30 gün içinde çıkış belgelerinizle en yakın İŞKUR'a başvurmanız gerekiyor.


İŞTEN ÇIKARILAN İÇİN İADE DAVASI


İşe iade davası açabilmeniz için işyerinde en az altı ay çalışmış olmanız gerekir. İşyerinizde ayrıca en az 30 kişinin çalışıyor olması isteniyor. Bütün bunlar var ise bir ay dolmadan dava açmanız lazım. Bir aylık sürenin kaçırılmış olması durumunda fesih kabul edilmiş/icazet gösterilmiş sayılır ve dava açma hakkınız sona erer. Tazminatınız için de ayrıca dava açabilir, 5 yıllık alacağınızı talep edebilirsiniz. İşe iade kararı çıkarsa bir ay içinde işe başlatılmanız lazım. Bu olmaz ise ayrıca 4-8 brüt maaş arası tazminat ödeniyor

Haberin Devamı