Gündem İstifasını açıklayan CHP'li Şafak Pavey'in milletvekilliği düşürüldü

İstifasını açıklayan CHP'li Şafak Pavey'in milletvekilliği düşürüldü

Paylaş
İstifasını açıklayan CHP'li Şafak Pavey'in milletvekilliği düşürüldü

Son dakika... CHP'den ve milletvekilliğinden 15 Eylül'de istifa eden Şafak Pavey’e ilişkin oylama TBMM Genel Kurulu’nda bugün yapıldı. Pavey'in vekilliği düşürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, TBMM Başkanlığına sunduğu, "milletvekilliği görevinden istifa" talebi, TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edildi. Böylece Pavey'in milletvekilliği düştü.

Yazının okunmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Pavey gibi değerli bir milletvekilinin önemli sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, etik bir davranışla istifa etme talebini Meclis Başkanlığı'na sunduğunu söyledi.


'ÖNEMLİ BİR TEDAVİ GÖRECEK'


Gök, "İstifa yazısında, sağlık nedeniyle milletvekilliği yapamayacağını belirtiyor. Şafak Hanım'ın bu tavrı her türlü övgüye değer. Önemli bir tedavi görecek ve bu tedavi de uzun sürecek. Bizi üzen bir istifadır, tek taraflı bir irade beyanıdır. Bu istifayı büyük bir üzüntü ile karşılıyoruz." dedi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Şafak Pavey'e bundan sonraki yaşamında başarılar ve sağlıklı günler diledi.

Pavey, şu açıklamayla istifa etmişti:


HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise daha önce bakanlık veya başbakanlık yaptığı için Meclis'e gelmeyen ve bu devamsızlıkları görmezden gelinen milletvekillerinin olduğunu iddia ettiği Meclis'te sergilenen böyle bir tavrı anlamlı ve önemli bulduğunu söyleyerek, kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar ve acil şifalar dileğinde bulundu.


GENEL KURUL'DA KABUL EDİLDİ


Daha sonra milletvekillerinin oyuna sunulan Şafak Pavey'in istifası Genel Kurul'da kabul edildi. Böylece Pavey'in milletvekilliği düştü.

Milletvekilliğinden istifa, TBMM İçtüzüğü'nün, "üyelikten istifa, hükümlülük ve kısıtlanma" başlıklı 136. maddesinde düzenleniyor.

Buna göre, TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca oylanarak karar veriliyor.

Böylece Meclis'teki son sandalye dağılımı şöyle oldu:


Adalet ve Kalkınma Partisi 316
Cumhuriyet Halk Partisi 131
Halkların Demokratik Partisi 54
Milliyetçi Hareket Partisi 36
Bağımsız milletvekili 6
Milletvekilliği sona erenler 7

TOPLAM 550

ŞAFAK PAVEY KİMDİR?


10 Temmuz 1976 tarihinde Ankara‘da doğan Şafak Pavey, 1994 yılında 17 yaşındayken Ankara‘da tanıştığı Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde konuk sanatçı olarak görev yapan müzisyen İngiliz Paul Pavey ile bir yıl sonra 1995 yılında İstanbul‘da evlendiler.

İsviçre‘ye gidince, Şafak Pavey’de eşinin peşinden Zürih‘e uçtu. Şafak burada hem sinema-televizyon öğrenimi görüyor, hem de Zürih Çağdaş Tiyatro ve Dans Grubu’nda dans ediyordu.


KOLU VE BACAĞINI KAYBETTİ


24 Mayıs 1996 tarihinde İsviçre‘de geçirdiği tren kazası sonucu sol kol ve bacağını kaybetti.

Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdikten sonra yüksek lisansını London School of Economics’de tamamlamıştır. London School of Economics’de, “Milliyetçilik ve Etnik Kökenler” üzerine master yaptı.

Uluslararası işaret diliyle de konuşabilen Şafak Pavey, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve giriş seviyesinde Arapça, Farsça bilmektedir.

SEÇİM KAMPANYASI STAJI YAPTI


Birleşmiş Milletler‘de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak çalıştı. İngiliz Parlamentosu’nda zenci ve diğer azınlıkların oy haklarını koruyan Operation Black Vote adındaki parlamenter baskı grubu ile politika ve seçim kampanyası stajı yaptı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dış ilişkiler sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak Cezayir, Mısır, İran, Lübnan, Suriye ve Cenevre ofislerinde, Orta Avrupa sözcüsü olarak Macaristan‘da ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde Sekreterya Başkanı olarak çalıştı.

Annesi Ayşe Önal ve erkek kardeşi Mehmet Önal’la birlikte Londra’da yaşadı.

1996 yılında başladığı Birleşmiş Milletler’deki Engelli İnsan Hakları Sekreterliği görevini bırakarak 15 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerine girmek için Türkiye’ye geri gelmiş ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 1. bölge 5. sıradan milletvekili seçilmiştir.


KOCASI ONU TERK ETTİ


İsviçre Zürih’te, Cenevre Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldığı dönemde 24 Mayıs 1996 tarihinde tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşını trene bindirmeye çalışırken geçirdiği bir kaza sonucu sol kol ve sol bacağını kaybetmiştir. Bu kaza onu sadece engellilerin dünyasıyla tanıştırmadı; hayata bakışını da değiştirdi. Ardından takılan protezleri ile yeni bir hayata başladı. Kocası onu terketti. Eşinden boşandı. Annesi Ayşe Önal onu destekledi. Yaşadıklarını “13 numaralı peron” adlı bir kitapta topladı.

Buna karşın yaşama sevincinden, gücünden hiçbir şey kaybetmemiş, bu duruşu ile Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu olmuştur. Bu çalışma kitap olarak yayımlanmıştır.