Yaşam İstiklal Caddesi'nde cüppeli sarıklı yürüyüş

İstiklal Caddesi'nde cüppeli sarıklı yürüyüş

Paylaş
İstiklal Caddesi'nde cüppeli sarıklı yürüyüş

Ellerinde değnek, başlarında sarık ve sırtlarındaki cüppeleriyle yürüyenleri görenler onlara çok tartışılan yakın tarihin bir sayfasında değil, bugün İstiklal Caddesi'nde rastladı

Sessizce yürüyen ama o sırada caddede bulunan herkesin dikkatini çeken grubun amacı Taksim meydanı’na kadar yürümekti. Bunu başardılar ancak dönüşte yürüyüş yarım kaldı. Çünkü onları görenlerin arasında polisler de vardı ve ne olup bittiğini anlamak için derhal müdahale etti.

Gani Rüzgar Şavata’nın yönettiği ve Kasım ayında gösterime girmesi planlanan ’Küfür’ filminin çekimlerine İstiklal Caddesi’nde devam edildi. Oyuncular çekim için sarık taktı, cübbe giydi ve ellerindeki değneklerle Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na yürüdü. Caddede bir filmin bir sahnesi çekiliyordu. Sahne yakın tarihe göndermelerin yer aldığı bir sahneydi, ama bundan filmi çekenlerin dışında kimsenin haberi yoktu.

Bu yüzden de yolu buradan geçenler onları şaşkınlıkla izledi uzun süre.. ta ki ortaya polis çıkana kadar. Polis çekimi izlemedi. Hemen müdahale etti ve ne olup bittiğini öğrendi. Çekim, polisten izin alınmadığı gerekçesiyle durduruldu. Bu sırada ’Küfür’ filminin ekibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldıkları izni gösterdi. Ancak bu izin polisi tatmin etmedi. Daha doğrusu yeterli bulunmadı.

"BİZ HER FİLMDE SANSÜR YEMİŞİZ"


Polisin müdahalesinden rahsızlığını dile getiren Gani Rüzgar Şavata, "Biz bu sansüre yenilmedik. Biz bu sansürle devamlı karşı karşıyayız. Devletin kültür bakanlığından alınan bir izin var. Ülkemizi dünyaya tanıtmak için bir sinema filmi çekiyoruz. Maalesef halen sansüre uğruyoruz. Ama biz yılmayacağız. Biz zaten her filmde yasak yemişiz. Ne zaman sanat özgürleşirse o zaman bu ülkeye huzur ve refah gelecektir.

25’inci sinema filmim. Bütün kanunlara boynum kıldan incedir. Çekimlere devam edecek. Biz Ankara’dan izin almışız. En yüksek yerden izin onayımı almışım. Biz slogan atmadık. Yasağa rağmen devam edeceğiz. Yasaklar bizi yıldıramaz. Yasaklar bizi perçinleştirir, birleştirir. Benim iznim var ben izin onayımı almışım. Ne hikmetse Gani Rüzgar Şavata denilince hep sansür" diye konuştu.

İhsan YALÇIN/İSTANBUL,(DHA)

Haberin Devamı