Ekonomi İşverene ceza kapıda

İşverene ceza kapıda

Paylaş
İşverene ceza kapıda

İş güvenliği uzmanı bulundurmayan 400 bin işletme aylık 11 bin liradan başlayan ceza ödeyecek

Geçen yıl devreye giren yasa ile 680 bin işletmeye iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Ancak 400 bin işletme buna uymadığı için yüklü cezalar çıkarılmıştı. Bu cezalara af getirecek düzenleme başka bahara kaldı.

Haberin Devamı

400 bin işletme var

1 Ocak 2014'te yürürlüğe giren kanunla toplam 680 bin işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Ancak aradan geçen 15 aylık sürede 400 bin işletmenin bu yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edildi. Bunun üzerine yapılacak düzenlemeyle bu işletmelerin 6 ay içinde zorunluluklarını yerine getirmeleri halinde geriye dönük para cezası verilmeyeceği açıklanmıştı.

Son anda çıkarıldı

Söz konusu düzenleme yasa tasarısından çıkarıldı. Bu kapsamdaki işletmeler, ceza ödeme riskiyle karşı karşıya. Düzenlemenin İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’ndan son anda alınan bir kararla çıkarılması ile işyerlerinde uzman ve hekim bulundurmayanları aylık yaklaşık 11 bin liradan başlayan cezalar bekliyor. Buna göre; Ocak 2014'ten itibaren uzman bulundurmayan işletmeler yaklaşık 170 bin TL ceza ödeyecek. kutukutu

Haberin Devamı

Devlet taviz vermeyecek

Meclis'in tatile girmesiyle işverenlerin umutları da söndü. Düzenlemenin tekrar Meclis gündemine alınabilmesi için seçim sonucunun, yani en az üç ay beklenmesi gerekiyor. Öte yandan uzmanlar kararın, devletin iş güvenliğinde taviz vermeyeceğinin göstergesi olduğuna dikkat çekiyor. Düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasıyla çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinden, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunu yerine getirmeyenlere geriye dönük her ay için ceza verilecek.