Dünya İtalya'da Türk cihatçı sınır dışı edildi

İtalya'da Türk cihatçı sınır dışı edildi

Paylaş
İtalya'da Türk cihatçı sınır dışı edildi

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Aralık sonundan bu yana, radikal İslamcı gruplarla bağlantılı olan ve ulusal güvenliği tehdit eden 9 kişiyi sınır dışı ettiklerini, bunlardan birinin Türk olduğunu açıkladı

Başkent Roma’da bir basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Angelino Alfano, "Terörle mücadeleye bağlı olarak önleyici tedbirler kapsamında Aralık ayı sonundan beri 9 kişiyi sınır dışı ettik. Bunların 5’i Tunuslu, 1’i Türk, 1’i Mısırlı, 1’i Faslı, 1’i ise Pakistanlı. Biz maksimum alarm seviyesinde olan bir devletiz ve sınır dışılar konusunda daha sert olacağız" dedi.

Bakan Alfano, söz konusu kişilerin yıllardır İtalya’da ikamet eden, oturum iznine sahip kişiler olduğunu ve cihatçı teröristlerle bağlantılı olduklarından şüphelenildiğini belirterek, "Bunlardan ikisi, savaşmaları için bazı aile üyelerini Suriye’ye göndermiş" diye konuştu.

Bakan, sınır dışı edilenler arasında cihatçı sitelerde aktif olanlar ve IŞİD’e katılanların olduğunu söyledi. Alfano, buna ek olarak 100’ün üzerinde şüphelinin tespit edildiğini ve önümüzdeki günlerde başka sınır dışılar da olacağını belirterek, "Terörizme karşı, terör saldırılarına karşı demokrasiyi garanti altına almak için durmadan mücadele edeceğiz" dedi.

İTALYA BAĞLANTILI 59 YABANCI SAVAŞÇI


İtalyan basınında, ulusal güvenliği tehdit ettiği bildirilen bu kişiler arasında 10 kadar imamın da olduğu haberleri yer aldı.

Amaçlarının güvenlik tedbirlerini en üst seviyede uygulamak olduğunu dile getiren Alfano, "Bu konuda çok sert olacağız. Halihazırda, bulunduğumuz kıtanın herhangi bir parçasında gerçekleşebilecek, büyük ölçüde öngörülemeyen bir tehditle karşı karşıyayız. Bu potansiyel tehlike karşısında, güvenlik seviyesini maksimum seviyeye çektik" diye sözlerini sürdürdü.

Alfano ayrıca, içişleri bakanlığının tahminlerine göre, ülkeleriyle bağlantılı ’yabancı savaşçılar’ olarak nitelenen kişilerin sayısının 59’a yükseldiği bilgisini de paylaşırken, "Bunların 14’ü öldü, 2’si çift pasaportlu olmak üzere 5 İtalyan vatandaşı Suriye’ye savaşmaya gitti, 15 yabancı pasaportlu İtalya’dan geçti, 25’i ise bir şekilde İtalya ile bağlantılı" bilgilerini paylaştı.

TÜRKİYE’DEN HAYALET GEMİLERİ DURDURMASINI İSTEDİ

Cuma günü Türkiye’ye gittiğini de anımsatan Alfano, uluslararası işbirliği ağını güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, Türkiye’den kalktığı belirlenen ve içindeki yüzlerce göçmenle deniz ortasında terk edilen ’hayalet gemiler’in durdurulması konusunda bir şeyler yapılması için Türk mevkidaşıyla konuştuğunu da aktardı.

Şimdiye kadar İtalya’ya kaçak olarak deniz yoluyla gelen göçmenlerin arasına gizlenmiş herhangi bir terörist tespit edemediklerini de ekleyen Alfano, "Ancak kimse bunu ihtimal dışı bırakamaz ve bazı savcılıklar bu konuda çalışıyor" dedi.

Bu ihtimali göz önüne alan İtalya gizli servisinin, ülkede bulunan bazı göçmen kamplarını kontrol altında tuttuğu da belirtiliyor.

Esma ÇAKIR/ROMA (İtalya), (DHA)

Haberin Devamı