Ekonomi İthal et için onay çıktı!

İthal et için onay çıktı!

Paylaş
İthal et için onay çıktı!

İthal et için onay çıktı!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, et fiyatlarında son günlerde meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının dengelenmesi amacıyla, Dış
Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgelerin bugün itibariyle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verildiğini bildirdi.

Veterinerler tepkili...

Size sorduk, işte yanıtınız...

"BU KARAR BİR HATA"

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "Bu karar bir hatadır. Gelecek yıllarda besici bulamazlar, yapılan bu yanlışlığı hayretle izliyoruz" dedi.

Karabulut, Hükümetin et ithalatı için Et ve Balık Kurumunu yetkilendirdiğini az önce televizyon haberlerinden öğrendiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de yeterli miktarda besi hayvanı bulunan bir dönemde et ithalatı kararını "hata" olarak değerlendiren Karabulut, şunları kaydetti:

"Gelecek yıllarda besici bulamazlar, yapılan bu yanlışlığı hayretle izliyoruz. Zaten 2 gün önce yapılan açıklamaların ardından bugün toptan karkas etin fiyatı 16.5 liradan 15 liraya düştü.
Bu fiyat düşüşüne karşın, ’et daha da ucuzlayacak’ diye düşünüldüğü için ete talep durdu. Bugün hayvan kesimleri neredeyse durdu. Oysa etin besiciye kilogram maliyeti 14,8 lira... Bu gidişle et 12 liraya kadar düşebilir. Bu kararla besici kaybedecek, zaten yıllardır zor durumda olan özellikle küçük besici çok zor durumlarda kalacak."

"FATURA VATANDAŞA ÇIKARILIYOR"

Hatay Veteriner Hakimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu da, 1980 yılından bu yana hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların
faturasının vatandaşa çıkarıldığını öne sürdü.

Et ithalatına karşı olduklarını ifade eden Hamurcu, şöyle devam etti:
"6-7 aydır yetkililerin et ithalatıyla ilgili hazırlık yaptıklarını tahmin ediyorduk. 1980 yılından bu yana hayvancılıkta yanlış politikaların
faturası vatandaşa çıkarılıyor. Yanlış politikalar et açığını her geçen gün büyüttü. Ciddi bir envanter yapılamadı. Mevcut damızlık materyali de kesime gönderildi. Et ithalatına kesinlikle karşıyız. Mutlaka yapılacaksa da et yerine canlı hayvan ithalatını tartışabiliriz. Son 30 yıldır hayvancılığa kredi desteği yanında odalarla ortak projeler yapılsaydı, bugün et ithalatı gündeme gelmezdi."

Haberin Devamı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI: "BİRİLERİ SPEKÜLASYON YAPIYOR"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarındaki artış konusunda, "arada birilerinin spekülasyon yaptığını" belirterek, "Amacımız aradaki spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertaraf etmek" dedi.

TBMM Kulisinde gazetecilerin, et ithalatı konusunda sorularını yanıtlayan Eker, Et ve Balık Kurumu’na, et piyasasıyla ilgili tedbirleri alması ve piyasayı düzeltmek için düzenleme yetkisi verildiğini bildirdi.

Asla üreticiye zarar verecek bir uygulama yapmayacaklarını belirten Eker, "amacımız, aradaki spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertarafa etmektir" dedi. Üreticiye zarar veremeyeceklerini dile getiren Bakan Eker, şunları söyledi:

"Arada birileri spekülasyon yapıyor, üretici dışında... Tüketiciye zarar veriyorlar, üreticiye de zarar veriyorlar. Yani böyle bir arada bir zümre türedi. Onlar var. Bizim hedefimiz onlar. Onların vereceği zararı bertaraf etmek. Burada doğru konuşacağız. Perakendeye bir günde yansımaz bu iş. ama toptan et fiyatlarını etkiler, kesimleri etkiler. Şu anda psikolojik olarak ortam bunu etkiliyor."

Haberin Devamı

Eker, alınacak tedbirlerin perakende et fiyatlarına ne zaman yansıyabileceği sorusuna ise "makul bir sürede olur" yanıtını verdi. Bu konunun 2-3 gündür konuşulduğunu anlatan Bakan Eker, "Dolayısıyla bu iş öyle akşamdan sabaha olacak bir şey değil, biraz gerçekçi olacağız" dedi.

Geçen pazar günü bütün sektörü toplayarak ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını anlatan Eker, "Hepsi de bizim tezimizin doğru olduğunu kabul etti yani mutabık kaldık. Ne kadar besi materyali olduğunu biz biliyoruz. Böyle midir’ diyorum, ’evet böyledir’ diyorlar. Peki ne istiyorsunuz? Birileri diyor arada ’daha çok kar edelim.’ Mesele bu..." diye konuştu.

Haberin Devamı